Gepubliceerd op 16 oktober 2024
Wat zijn de verplichtingen van mij als werkgever bij ontslag?

Op het moment dat je als werkgever aangeeft de arbeidsovereenkomst te willen beëindigen middels een vaststellingsovereenkomst (VSO), komt hier nog veel bij kijken. Ten eerste moet je natuurlijk de VSO goed opstellen en hier de juiste zaken in benoemen, waar de werknemer recht op heeft. Deze wordt (na onderhandelingen) door beiden ondertekend. Daarna is het zaak om alles uit te voeren wat is afgesproken in de VSO. Hoe doe je dit precies? En wat is gebruikelijk? In deze blog vertellen we je wat de verplichtingen zijn voor jou als werkgever bij ontslag.

De arbeidsovereenkomst beëindigen middels een vaststellingsovereenkomst

Allereerst behandelen we het ontslag middels een vaststellingsovereenkomst (VSO). Er kunnen 3 scenario’s zijn waar een VSO ontslag aan bod komt:

  1. Wanneer jij als werkgever je werknemer met een onbepaalde tijd contract (vast contract) wil ontslaan. In dit geval dien je een VSO op te (laten) stellen met alle juridische afspraken hierin vastgelegd.
  2. Wanneer je werknemer zelf met ontslag wil, maar dit via een VSO wil vastleggen om zo recht te krijgen op WW.
  3. Je hebt een werknemer met een bepaalde tijd contract (tijdelijk contract), maar jullie willen eerder afscheid nemen van elkaar. Je kan dan alleen een VSO aanbieden als er een tussentijds opzegbeding is opgenomen in de arbeidsovereenkomst of de CAO. Anders kan de werknemer flink in de problemen komen met de WW-uitkering.

Als je met wederzijds goedvinden uit elkaar wilt, moet de arbeidsovereenkomst worden beëindigd. Dit doe je door de afspraken, rechten en plichten vast te leggen in de VSO. Jullie moeten het eens worden over deze afspraken. Daarom worden na het opstellen van de eerste VSO nog veel onderhandelingen gevoerd totdat alle partijen tevreden zijn en de VSO ondertekenen.

In een VSO mag men afspreken wat men wil

Een VSO houdt zich niet voor alle afspraken aan wettelijke richtlijnen. Je mag in een VSO afspreken wat je wil. Zo kan je bijvoorbeeld afspreken dat er geen ontslagvergoeding wordt meegegeven, en dat ook alle openstaande verlofuren niet worden uitbetaald. Dit is natuurlijk maar een voorbeeld, want dit is ter onderhandeling aan de partijen. . 

Wist je dat… je altijd een goed eerste ontslagvoorstel op tafel moet leggen? Dit zorgt ervoor dat het ontslag sneller, makkelijker en goedkoper rond komt! Meer informatie? Lees hier alles over een goed eerste ontslagvoorstel.

Hoe zit het met verlofuren, overuren en einddatum contract?

Gebruikelijk is om alle openstaande bijzondere looncomponenten zoals verlofuren en overuren uit te betalen bij de eindafrekening. De eindafrekening wordt doorgaans opgesteld en uitbetaald rondom de laatste salarisuitbetaling van de werknemer.

Wanneer de werknemer een latere uitdienstdatum opgenomen wil hebben in de VSO, is er de mogelijkheid om te onderhandelen over de verlofuren en overuren. Deze laten wij dan als opgenomen beschouwen, waardoor je elkaar tegemoetkomt in de VSO. Dit zijn allemaal zaken die wij onderhandelen voor jou. Wij weten precies wat een goede deal is en waar een werknemer graag akkoord mee gaat. 

Waar moeten nog meer afspraken over gemaakt worden?

Onder andere over de bedrijfsmiddelen die ingeleverd moeten worden, de finale kwijting, of er een transitievergoeding opgenomen moet worden in de VSO (de transitievergoeding is namelijk niet verplicht in een VSO!).

Daarnaast moeten er afspraken worden gemaakt over het concurrentie- of relatiebeding. Vervalt deze of moeten de afspraken nog worden nageleefd? Het geheimhoudingsbeding wordt wel altijd in stand gehouden. Daarnaast moeten er afspraken worden gemaakt wat er gebeurt als een werknemer nog ziek wordt de komende periode? En is er nog budget voor een afscheid van de werknemer?

Zo zie je dat er nog veel bij komt kijken om een goede VSO op te stellen. Om ervoor te zorgen dat jij hier niet te veel kostbare tijd aan kwijt bent én dat de VSO op de juiste manier wordt opgesteld en deze voldoet aan de rechten en plichten voor werkgever én werknemer, is het verstandig om een juridische partij hiervoor in te schakelen. Wij weten precies wat er in een VSO moet staan. Waarmee jij jezelf niet in de vingers snijdt en waardoor het ontslag sneller en goedkoper rond is. Neem gratis en vrijblijvend contact op om jouw casus te bespreken.

Wat zijn mijn verplichtingen als ik een tijdelijk contract niet wil verlengen?

Allereerst is het belangrijk om het verschil duidelijk te krijgen tussen een tijdelijk contract niet verlengen en iemand met een tijdelijk contract eerder willen beëindigen middels een vso. 

Wanneer je een tijdelijk contract niet verlengt, dus deze laat aflopen en vervolgens de werknemer uit dienst meldt, moet je de wet volgen. De wet schrijft onder andere voor dat je de transitievergoeding moet betalen, het openstaande verlof moet uitbetalen en dat je de werkgever uiterlijk één maand voor afloop van het contract schriftelijk moet informeren over het niet verlengen van het tijdelijke contract.

Wanneer je de arbeidsovereenkomst van je werknemer met een tijdelijk contract eerder wil beëindigen dan dat er in het contract vermeld staat, dien je dit met een VSO te doen. Hierin worden samen afspraken gemaakt over de uitdienstdatum en de hoogte van de ontslagvergoeding. Het is belangrijk dat de afspraken goed op papier en in de VSO komen te staan. Schakel hierbij altijd professionele juridische hulp in, zodat je zeker weet dat je jezelf niet in de vingers snijdt. Wij kunnen jou adviseren over het opstellen van de VSO en de onderhandelingen met (de juridische partij van) je werknemer voeren.

Wanneer de werknemer met het tijdelijk contract ziek is op moment van uitdiensttreding, zal je deze ziek uit dienst moeten melden. Lees meer informatie hierover in ons blog: ziek uit dienst met een tijdelijk contract.

Linda & Willianne van Ontslaghulp voor werkgevers

Willianne & Linda

Een ontslag kan snel rond zijn met de juiste aanpak! Onze ervaring is dat hoe beter het ontslag aan de voorkant wordt aangepakt hoe sneller een ontslag voor beide partijen (vaak ook goedkoper) rond komt. En hier willen we je graag bij gaan helpen. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Het ontslag van een werknemer op de juiste manier afhandelen?

Zo kan je van je werknemer af zonder dossier | E-book Ontslaghulp voor Werkgevers

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.