Er zijn helaas nog veel (juridische) partijen die denken dat het verstandig is om het eerste ontslagvoorstel heel laag in te zetten en daarna ergens in het midden uit te komen. De praktijk wijst uit dat dit onzin is. Het is van cruciaal belang dat je altijd een goed eerste ontslagvoorstel op tafel legt en wij leggen je uit waarom.
Wat gebeurt er als ik een slecht ontslagvoorstel op tafel leg?
Het eerste wat je moet weten is dat je van ons echt niet meteen de hoofdprijs hoeft weg te geven, maar je moet wel met een gewoon goed ontslagvoorstel komen. Hiermee laat je zien dat er (wederzijds) respect is en dat je netjes met je werknemer wilt omgaan.
Onthoud altijd dat voor een werknemer een ontslag natuurlijk nooit leuk is. Wanneer je werknemer dan een juridische partij inhuurt en zij je werknemer vertellen hoe slecht het ontslagvoorstel van jou is, gebeuren er meerdere dingen:
- Je werknemer wordt boos. Deze voelt zich bedrogen door jou als werkgever. Het vertrouwen is hiermee in één keer weg.
- De juridische partij van je werknemer staat meteen (extra) op scherp omdat zij ook inzien dat ze jou niet kunnen vertrouwen.
- De werknemer wilt nu juist het onderste uit de kan halen en gaat het ontslagvoorstel extra hoog inzetten. Daarnaast kan het ook voorkomen dat de werknemer uit eerste (boze) reactie meteen in verzuim schiet.
Zaak is dus om juist een goed eerste ontslagvoorstel op tafel te leggen waarmee je de goede relatie behoudt. Wanneer je dit niet doet is de kans groot dat de situatie escaleert. Het gaat dan veel langer duren voor het ontslag rond is. Hoe langer het duurt, hoe langer je je werknemer loon moet doorbetalen en hoe duurder je dus uiteindelijk uit bent. Snijd jezelf niet in de vingers en leg altijd een eerlijke ontslagdeal op tafel.
Wat is een goed en eerlijk eerste ontslagvoorstel?
Een goed eerste ontslagvoorstel is voor elke werknemer verschillend. Een oudere werknemer die dichtbij het pensioen zit maakt zich zorgen of hij/zij nog wel aan de bak kan komen en of alles omtrent het pensioen goed geregeld is. Daartegenover zien we vaak dat jongere werknemers juist een hogere ontslagvergoeding willen. Wat een werknemer precies wilt zien in een ontslagvergoeding is per persoon verschillend, maar met 1000+ ontslagzaken afgehandeld weten wij – met onze kennis uit de praktijk – waar een werknemer specifiek op let en wat hem/haar drijft.
Waarom je altijd een juridische partij nodig hebt voor ontslag
Ontslag is maatwerk. Het is een vak apart. Er zijn geen 2 ontslagzaken die hetzelfde zijn en dit moet je je goed realiseren. Bij Ontslaghulp voor Werkgevers tonen we begrip voor alle partijen, maar we blijven wel bij ons standpunt dat het beter is dat de werknemer met ontslag gaat. Dit bespreken wij ook met de juridische partij van de werknemer, die hier (vaak) hetzelfde in staat.
Door een juridische partij voor ontslag in te schakelen neem je de emotie weg. Bij zowel de werkgever als de werknemer gaat vaak veel emotie gepaard met het ontslag, wat de zaak alleen maar bemoeilijkt. Wij hebben wel begrip voor beide partijen, maar zorgen er ‘gewoon’ voor dat het ontslag wordt doorgevoerd op de best mogelijke manier.
Daarnaast is ontslag gewoon echt een vak apart. Er wordt vaak tegen HR medewerkers gezegd: “Oh, doe jij ontslag er maar even bij”. Dit kan niet want het is een specialisme. Je kan ontslag er niet ‘even bij doen’. Je moet op de hoogte zijn van de laatste wet- en regelgevingen om een eerlijke ontslagdeal aan je werknemer te bieden. Wij zijn echte ontslagexperts en helpen je van A tot Z bij het afhandelen van het ontslag. Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden en jouw casus te bespreken.
0 reacties