Gepubliceerd op 28 mei 2024
Ziek uit dienst met een tijdelijk contract

Je hebt een werknemer met een tijdelijk contract die je eigenlijk niet wilt verlengen. Het lastige aan de situatie is dat deze werknemer ziek is. Mag je het tijdelijke contract van een zieke werknemer niet verlengen? Hoe werkt dit precies? Hieronder leggen we je alles uit over dit onderwerp. Lees verder over ziek uit dienst met een tijdelijk contract.

Mag ik een tijdelijk contract van een zieke werknemer niet verlengen?

Ja, dit mag. Een aflopend tijdelijk contract mag altijd niet verlengd worden, ongeacht of een werknemer ziek of zwanger is. Er is geen ontslagverbod bij een tijdelijk contract. Echter, de reden van het niet verlengen van het tijdelijk contract mag nooit de ziekte of zwangerschap zijn. Zeg dit dus nooit tegen je werknemer en zet dit al helemaal nooit op papier. Er moet altijd een werkgerelateerde reden zijn om een tijdelijk contract niet te verlengen.

Compensatie van een ziek uit dienst treding met een tijdelijk contract

Wanneer de werknemer met het tijdelijke contract ziek uit dienst treedt, dien je – net als met een ‘normaal’ ontslag – de transitievergoeding en het openstaand verlofsaldo te compenseren. De transitievergoeding kan je niet van het UWV gecompenseerd krijgen. Dit is alleen het geval wanneer je werknemer na 2 jaar ziekte uit dienst treedt.

Tip: lees hier meer over de transitievergoeding: wanneer hebben werknemers recht op de transitievergoeding?

Het ziek uit dienst melden bij het UWV

Wanneer je werknemer ziek uit dienst gaat met een tijdelijk contract dan moet je dit melden bij het UWV. Dit doe je uiterlijk op de laatste dag van het dienstverband. Doe je dit niet of later? Dan kan je een flinke boete van het UWV krijgen. Zet deze datum dus altijd goed in je agenda en zorg dat je, indien mogelijk, dit al eerder doorgeeft aan het UWV.

Re-integratieverslag maken voor de werknemer ziek uit dienst met een tijdelijk contract

In sommige gevallen moet je als werkgever ook een re-integratieverslag maken als de werknemer met een tijdelijk contract ziek uit dienst gaat. Of dit daadwerkelijk nodig is hangt ervan af hoe lang de werknemer na zijn ziekmelding nog in dienst is gebleven:

  • Na ziekmelding korter dan 6 weken in dienst gebleven: dan hoef je als werkgever geen re-integratieverslag te maken.
  • Na ziekmelding tussen de 6 en 10 weken in dienst gebleven: dan moet je als werkgever zorgen voor een verkort re-integratieverslag.
  • Na ziekmelding 10 weken of langer in dienst gebleven: in dit geval moet je zorgen voor een volledig re-integratieverslag.

Tip: lees hier alle gevolgen voor jou als werkgever bij een ziek uit dienst treding.

Wil je jouw ontslag casus bespreken? Weet je niet hoe je alles berekent of wil je jouw werknemer, zonder dossier, ontslaan? Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op. Wij van Ontslaghulp voor Werkgevers zijn gespecialiseerd in alle vormen van ontslag en wij helpen werkgevers om netjes en snel van een werknemer af te komen, ook zonder dossier!

Boek hier je gratis ontslag scan adviesgesprek in, waarbij wij in een telefonisch consult van 30 minuten al jouw vragen over ontslag samen doorlopen. Wij geven je advies of je je werknemer wel of niet kan ontslaan en tips hoe je dit het beste kan doen. Twijfel niet langer en schakel ons in!

Linda & Willianne van Ontslaghulp voor werkgevers

Willianne & Linda

Een ontslag kan snel rond zijn met de juiste aanpak! Onze ervaring is dat hoe beter het ontslag aan de voorkant wordt aangepakt hoe sneller een ontslag voor beide partijen (vaak ook goedkoper) rond komt. En hier willen we je graag bij gaan helpen. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Het ontslag van een werknemer op de juiste manier afhandelen?

Zo kan je van je werknemer af zonder dossier | E-book Ontslaghulp voor Werkgevers

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.