Gepubliceerd op 15 mei 2024
Wanneer je de transitievergoeding moet uitbetalen

De transitievergoeding. Je hoort er altijd zo veel verschillende verhalen over, maar wanneer moet je nu precies de transitievergoeding uitbetalen? Zit er een verschil in een tijdelijk contract of een onbepaalde tijd contract en wat als een werknemer zelf zijn of haar contract opzegt? In dit blog lees je precies wanneer je de transitievergoeding moet uitbetalen én wanneer het slim is om, zelfs als het niet verplicht is, toch de transitievergoeding te betalen aan je werknemer.

Wanneer is het verplicht om de transitievergoeding uit te betalen?

Het is verplicht om de transitievergoeding uit te betalen wanneer je het tijdelijke contract van je werknemer niet verlengt. Dit geldt ook als je werknemer nog in de proeftijd zit. Het gaat hierbij dus altijd om een contract voor een bepaalde tijd. Je dient de wettelijke transitievergoeding uit te betalen aan de hand van de duur van het dienstverband en het salaris van je werknemer. 

De transitievergoeding is bedoeld om de overgang naar een nieuwe baan makkelijker te maken. Van de transitievergoeding kan de werknemer bijvoorbeeld een loopbaancoach in de arm nemen om te helpen passend werk te zoeken. Om deze reden is het verplicht om bij het niet verlengen van een tijdelijk contract de transitievergoeding uit te betalen.

De transitievergoeding uitbetalen bij een vaststellingsovereenkomst

Officieel is het niet verplicht om de transitievergoeding uit te betalen bij een vaststellingsovereenkomst (VSO). In een VSO mag men namelijk afspreken wat men wil. Toch kan het in sommige gevallen wel heel verstandig zijn om de transitievergoeding op te nemen in de VSO. Je werknemer kan namelijk sneller akkoord gaan met de VSO, als hier een aantrekkelijke deal in staat. Lees ook de 5 redenen waardoor een werknemer sneller akkoord gaat met een VSO.

Wanneer er een arbeidsconflict geldt, of je wil echt graag van je werknemer af, dan zal je wat extra bij willen leggen om het ontslag voor elkaar te krijgen. In zo’n geval is het verstandig om de transitievergoeding in de VSO op te nemen, om er op die manier voor te zorgen dat de werknemer sneller geneigd is om de VSO te ondertekenen. 

Tip: lees hier waarom het zo belangrijk is om een goed eerste ontslagvoorstel op tafel te leggen.

De transitievergoeding als richtlijn gebruiken bij een VSO

Het is dus niet verplicht om de transitievergoeding uit te betalen als je een VSO ontslag aan het onderhandelen bent. Immers, in een vaststellingsovereenkomst kan men afspreken wat men wil. Je kan de transitievergoeding wel als richtlijn gebruiken, om je werknemer toch een redelijke vergoeding mee te geven bij ontslag. We hebben het hier dan over een ontslagvergoeding of beëindigingsvergoeding. Vraagt je werknemer zelf om een VSO? Dan wordt hier bijna nooit een vergoeding in afgesproken. De werknemer wil immers zelf uit dienst, met behoud van de WW uitkering, en dan hoef je zeker geen extra bedragen mee te geven.

Inmiddels hebben wij al meer dan 1200 VSO’s onderhandeld en weten wij precies wat een werknemer belangrijk vindt om te zien in een VSO. Doordat wij dit slim aanpakken is een werknemer sneller geneigd om de (goede) VSO deal te ondertekenen waardoor het ontslag sneller, makkelijker en goedkoper rond is, zelfs zonder dossier! Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op om je casus te bespreken, of boek een gratis onslagscan adviesgesprek met ons in.

Linda & Willianne van Ontslaghulp voor werkgevers

Willianne & Linda

Een ontslag kan snel rond zijn met de juiste aanpak! Onze ervaring is dat hoe beter het ontslag aan de voorkant wordt aangepakt hoe sneller een ontslag voor beide partijen (vaak ook goedkoper) rond komt. En hier willen we je graag bij gaan helpen. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Het ontslag van een werknemer op de juiste manier afhandelen?

Zo kan je van je werknemer af zonder dossier | E-book Ontslaghulp voor Werkgevers

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.