Gepubliceerd op 19 december 2023
Juridische hulp bij ontslag

Waarom is het raadzaam om juridische hulp bij ontslag in te schakelen? Wat kan juridische hulp nu extra bieden en waarom raden wij het absoluut af om zelf met een ontslag te gaan aanrommelen? Dat vertellen we je allemaal in deze blog.

De belangrijkste reden om juridische hulp bij ontslag in te schakelen

Een HR-medewerker of een directeur is geen ontslagexpert. Wij wel, dit is ons werk en wij zijn hier dagelijks mee bezig. Inmiddels hebben wij meer dan 1000+ succesvolle vaststellingsovereenkomsten onderhandeld en weten wij alle vindingrijke theorieën en handige trucs om ervoor te zorgen dat de vaststellingsovereenkomst zo snel mogelijk getekend kan worden. Ga daarom niet zelf aanrommelen met het opstellen van een vaststellingsovereenkomst en het voeren van een ontslaggesprek, maar schakel juridische hulp bij ontslag in en laat ons het werk voor je doen.

Ontslag is een vak apart. Je moet heel goed kunnen aanvoelen wat er nodig is en waar een specifieke werknemer behoefte aan heeft. Doordat wij oud HRM’ers zijn weten we precies wat zowel de werkgever als werknemer voelt en hoe zij er beiden instaan. Wij voelen feilloos aan waar iemand behoefte aan heeft en dat is belangrijk. Ontslag is ook maatwerk. Elk ontslag is anders en elke casus zit anders in elkaar. Het is van cruciaal belang om dit goed te begrijpen.

Belangrijke tips voor een ontslag

Leg meteen een goede deal op tafel

Veel werkgevers denken helaas nog steeds dat het verstandig is om een mega slechte deal op tafel te leggen en daarna met de werknemer ergens in het midden uit te komen. Dit is absoluut niet waar. Het enige waar een slechte deal voor zorgt is dat een werknemer onnodig boos wordt gemaakt waardoor deze het onderste uit de kan wil halen. De werknemer gaat juridische hulp zoeken en deze partij zal met een gestrekt been de onderhandelingen ingaan omdat je zo’n slechte deal hebt voorgesteld. Lees hier meer over een goed eerste ontslagvoorstel.

Je voorkomt dit door meteen een goede deal op tafel te leggen die recht doet aan de situatie van de werknemer. De werknemer en de juridische partij zullen beiden zien dat je het beste met de werknemer voor hebt en zijn eerder geneigd om meteen met deze deal in te stemmen. Strijk je werknemer niet onnodig tegen de haren in en bereid meteen een goede deal voor. Dit scheelt je veel tijd, geld en onnodig gedoe. Wil je weten wat precies een goede deal is? Neem contact met ons op want dit is maatwerk, elk ontslag is verschillend.

Kies goed uit wie het ontslaggesprek gaat voeren

De keuze van de gespreksleider is cruciaal. Misschien is de directeur de vaste gespreksleider, maar heeft de kwestie juist betrekking op hem/haar. In dit geval is het raadzaam om een andere gespreksleider te bepalen waar minder heftige emoties bij in het spel zijn. Informeer goed wie binnen je organisatie het meest geschikt is voor dit belangrijke ontslaggesprek. Eventueel kunnen wij je ook helpen bij het voeren van het ontslaggesprek.

Zorg dat jullie allebei een juridische partij inschakelen

Het is bewezen dat als de werkgever en de werknemer beide een juridische partij inschakelen die hun belangen behartigt en zonder emotie te werk gaat, dat een ontslag makkelijker en sneller rond is.

Wat kan het gevolg zijn als je geen juridische partij inschakelt bij het ontslag?

Wanneer je geen juridische partij bij ontslag betrekt, kan dit verregaande gevolgen hebben. Wij hebben veel klanten na maanden aanrommelen naar ons toe gekregen die aangaven: “Ik trek dit niet langer, ik probeer deze werknemer nu al zo lang te ontslaan maar het lukt gewoon niet, kunnen jullie mij alsjeblieft helpen?”. De gevolgen van maandenlang zelf aanrommelen kunnen zijn:

Het ontslag lukt heel vaak niet

Omdat werkgevers het soms onbedoeld heel onhandig aanpakken, escaleert het conflict verder. Ontslag moet zo goed mogelijk worden voorbereid zodat de kans hierop geminimaliseerd wordt. Daarnaast kan een werknemer in verzuim schieten, wat je te allen tijde wil voorkomen.

De werknemer kan in verzuim schieten

Wanneer een werknemer in verzuim schiet stagneert het ontslag. Vaak weet de werkgever niet wat ze hiermee aan moeten en legt deze zich erbij neer dat er voorlopig geen ontslag plaats kan vinden. Niets is minder waar. Wij weten veel tips en tricks om verzuim te voorkomen. Mocht een werknemer toch in verzuim gaan, dan weten wij precies wat we moeten doen om toch tot een ontslag te komen. Het is hierbij wel heel belangrijk dat je ons vanaf het begin meteen inschakelt zodat wij alles hiervoor kunnen voorbereiden.

De sfeer op de afdeling wordt verziekt

De werknemer vindt het ook niet leuk om te weten dat je hem of haar eruit wil werken. Deze zal hierover klagen tegen collega’s en hierdoor kan de sfeer op de afdeling behoorlijk verziekt raken. Niemand wil elke dag in discussie gaan maar tegelijkertijd kan je sommige dingen ook gewoon niet tolereren.

De kwaliteit van het werk gaat achteruit

Een werknemer die weet dat je hem of haar wil ontslaan is niet meer gemotiveerd en gaat minder hard zijn best doen op werk. Wat ook wel enigszins logisch is. Als je weet dat je hier over een aantal weken waarschijnlijk niet meer werkt, heb je geen zin meer om keihard je best te doen om alles af te krijgen. Je gaat dan wat meer lummelen en minder nauwkeurig werken.

Hierdoor loop je omzet mis

Doordat de kwaliteit van het werk minder wordt, kan dit invloed hebben op de tevredenheid van je klanten. Er wordt niet meer secuur gewerkt waardoor de klant minder tevreden is over de output. Naar aanleiding hiervan kan het zo zijn dat je omzet mis gaat lopen.

Hoe langer je wacht, hoe duurder het wordt

Hoe langer het duurt om een werknemer te ontslaan, hoe meer maandsalarissen je moet blijven betalen én hoe meer transitievergoeding een werknemer opbouwt. Hoe langer je wacht met een ontslaggesprek voeren of hoe langer de onderhandelingen duren, hoe duurder je dus ook uit bent. Hak nu de knoop door, bel ons op en wij gaan ons best voor je doen om je werknemer zo goed en snel mogelijk te ontslaan.

Tip: wil je precies zien wat wij voor je kunnen betekenen? Lees hier onze reviews waarin onze klanten uitgebreid vertellen wat wij hen aan zorgen, geld en moeite hebben bespaard.

Juridische hulp bij ziek uitdienst gaan

Er wordt vaak gedacht dat wanneer iemand ziek is, er een ontslagverbod is en dat diegene niet ontslagen kan worden. Men denkt dat de boel op slot zit. Echter, als iemand niet chronisch ziek is zijn er in sommige gevallen wel degelijk mogelijkheden. Bij werknemers die in een burn-out zitten of overspannen zijn, is de reden hiervoor vaak werkgerelateerd, dit heet situationele arbeidsongeschiktheid. De kans is groot dat er een mismatch is tussen de functie en/of het bedrijf en de werknemer. Deze werknemer is er niet op gebaat om nog langer bij het bedrijf in dienst te blijven en zou er beter vanaf komen als hij of zij een vaststellingsovereenkomst ontvangt. Op die manier kan de werknemer zelf de tijd nemen om te herstellen, zonder de druk en het vervelende gevoel dat hij of zij straks moet gaan re-integreren bij een bedrijf waar deze het niet naar zijn zin heeft.

Wij kijken objectief naar deze situatie. Is het mogelijk om samen met de werknemer een vaststellingsovereenkomst te ondertekenen? Waar moet deze vaststellingsovereenkomst dan aan voldoen en hoe kunnen we ervoor zorgen dat de risico’s volledig zijn dichtgetimmerd? Dit zijn allemaal zaken die wij behandelen en waarin wij kunnen adviseren. Zo is het, in sommige gevallen, toch mogelijk om een zieke werknemer te ontslaan en kunnen jullie beide jullie eigen weg gaan.

Let wel op: elk ontslag is maatwerk, maar zeker het ontslag van een zieke werknemer kan je niet zomaar uitvoeren. Neem altijd eerst contact met ons op zodat we alles kunnen doornemen om te checken of het ontslag wel mogelijk is. Wist je dat 90% van onze klanten geen dossier heeft? Toch helpen wij hen aan een succesvol ontslag. Neem vrijblijvend contact op om de casus en de mogelijkheden te bespreken.

Linda & Willianne van Ontslaghulp voor werkgevers

Willianne & Linda

Een ontslag kan snel rond zijn met de juiste aanpak! Onze ervaring is dat hoe beter het ontslag aan de voorkant wordt aangepakt hoe sneller een ontslag voor beide partijen (vaak ook goedkoper) rond komt. En hier willen we je graag bij gaan helpen. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Het ontslag van een werknemer op de juiste manier afhandelen?

Zo kan je van je werknemer af zonder dossier | E-book Ontslaghulp voor Werkgevers

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.