Gepubliceerd op 19 maart 2024
5 redenen die ervoor zorgen dat een werknemer sneller akkoord gaat met een vaststellingsovereenkomst

Eerder hebben we al een blog geschreven over wat je moet doen als een werknemer niet akkoord gaat met de vaststellingsovereenkomst, maar hoe kan je dit eigenlijk voorkomen? Hoe zorg je ervoor dat een werknemer wel akkoord gaat met een vaststellingsovereenkomst? In deze blog hebben we de 5 belangrijkste redenen opgeschreven die ervoor zorgen dat een werknemer sneller akkoord gaat met een vaststellingsovereenkomst (VSO).

1. Laat de juiste juridische partij jou helpen

Vind de juiste juridische partij die je ondersteunt bij het opstellen van de vaststellingsovereenkomst én die je helpt bij het zo goed mogelijk voeren van de ontslaggesprekken. Helaas zien we dat veel advocaten met juridische bombarie de ‘strijd’ aangaan en een werknemer hierdoor totaal door overrompeld wordt. Deze schiet vervolgens snel in verzuim, waarna een ontslag nog veel lastiger wordt. Wij van Ontslaghulp voor Werkgevers zijn allemaal oud-HR managers en weten precies hoe dit voor een werknemer voelt. Wij kunnen ons volledig in deze persoon inleven, waardoor de onderhandelingen en de gesprekken ook veel soepeler gaan. 

Daarnaast neemt een juridische partij de emotie uit de onderhandelingen weg. Zowel bij de kant van de werknemer als bij de werkgeverskant zitten er namelijk altijd veel emoties, wat ervoor zorgt dat onderhandelingen stroever kunnen verlopen. Wanneer er twee juridische partijen tegenover elkaar zitten is een ontslag sneller, makkelijker en goedkoper rond.

2. Leg een goed eerste ontslagvoorstel op tafel

Daarom adviseren wij ook altijd om een goed en fair eerste ontslagvoorstel op te stellen. Op deze manier ziet de werknemer (en de juridische partij van de werknemer) dat jij echt wel het beste voor hebt met hem/haar en deze niet in de kou wil laten staan. Wanneer je een hele slechte deal op tafel legt zal dit de werknemer alleen maar boos maken en wil deze juist het onderste uit de kan halen. Dit is niet bevorderlijk voor de sfeer en de snelheid om het ontslag af te ronden.  

3. Zorg dat je het ontslaggesprek op de juiste manier aanpakt

Helaas zien wij in de praktijk nog vaak dat het ontslaggesprek helemaal verkeerd wordt aangepakt. Het wordt niet goed voorbereid waardoor vragen van de overrompelde werknemer niet beantwoord kunnen worden. Doe dit je werknemer niet aan en bereid je goed voor. Kom meteen ter zake, maar neem ook de tijd om rustig de vragen van je werknemer te beantwoorden en de keuze toe te lichten. Daarnaast is de keuze voor degene die het ontslaggesprek gaat voeren cruciaal. Wanneer de werknemer het niet goed kan vinden met de manager is het verstandig om iemand anders het ontslaggesprek te laten voeren. Let op deze details. Wij kunnen je hierbij helpen met onze tips om het ontslagvoorstel zo goed mogelijk aan te pakken en voor te bereiden.

4. Verplaats je in je werknemer

Tijdens een ontslag komt aan allebei de kanten veel emotie naar boven. Dit is niet erg, maar als werkgever moet je niet vergeten dat je werknemer privé ook gevoel en zorgen heeft. Een ontslag is niet niks en sommigen zien het helemaal niet aankomen. Probeer je daarom te verplaatsen in je werknemer, waarom hij/zij bepaalde zaken belangrijk vindt en waar de zorgen zitten. Zo kan je je beter inleven, betere gesprekken voeren en kan het ontslag uiteindelijk ook sneller rondkomen.

5. Kom achter de wensen van je werknemer

Ieder persoon is verschillend en iedereen heeft andere behoeftes. Daarom kan je geen ontslagvoorstel kopiëren en plakken op andere werknemers, simpelweg omdat dit juridisch niet juist is en omdat elke werknemer andere zaken belangrijk vindt. Een oudere werknemer vindt het bijvoorbeeld erg belangrijk dat alles rondom zijn/haar pensioen goed geregeld is en deze wilt graag hulp naar ander werk krijgen (om weer ergens in dienst te kunnen) terwijl een jongere werknemer juist een hogere ontslagvergoeding wil ontvangen. Wanneer je achter de wensen en behoeftes van jouw werknemer komt kan je een op maat gemaakt ontslagvoorstel op tafel leggen waaruit jouw goede intenties en begrip ten opzichte van je werknemer blijkt.

Wil jij je werknemer ontslaan maar weet je niet goed hoe? Wat zijn precies de rechten van een werknemer, kan je iemand überhaupt wel ontslaan of heb je helemaal geen dossier opgebouwd? Geen zorgen. Onze ontslagexperts helpen je hierbij en kunnen een goed eerste ontslagvoorstel en vaststellingsovereenkomst opstellen, zelfs zonder dossier! Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Linda & Willianne van Ontslaghulp voor werkgevers

Willianne & Linda

Een ontslag kan snel rond zijn met de juiste aanpak! Onze ervaring is dat hoe beter het ontslag aan de voorkant wordt aangepakt hoe sneller een ontslag voor beide partijen (vaak ook goedkoper) rond komt. En hier willen we je graag bij gaan helpen. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Het ontslag van een werknemer op de juiste manier afhandelen?

Zo kan je van je werknemer af zonder dossier | E-book Ontslaghulp voor Werkgevers

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.