Hoe werkt het precies met een 2 jaar ziekte ontslag? Wat moet je doen als werkgever? Moet je een re-integratieverslag maken voor het UWV, en wat moet daar dan precies in vermeld worden? Lees hier alle stappen die je moet doorlopen bij een 2 jaar ziekte ontslag met een re-integratieverslag.
Wanneer moet ik een re-integratieverslag maken?
Er zijn 3 situaties te herkennen, die afhankelijk zijn van het aantal weken die de werknemer ziekgemeld is geweest.
1. Werknemer is minder dan 6 weken ziek geweest op datum uitdienstmelding
In deze situatie hoef je geen re-integratieverslag te maken.
2. Werknemer is tussen de 6 en 10 weken ziek geweest op datum uitdienstmelding
In deze situatie moet je een verkort re-integratieverslag maken en overleggen aan het UWV. Dit geldt ook wanneer de bedrijfsarts verwacht dat de werknemer binnen 3 maanden volledig kan herstellen.
3. Werknemer is langer dan 10 weken ziek geweest op datum uitdienstmelding
Hierbij dien je een volledig re-integratieverslag te maken en aan te leveren bij het UWV.
Verschil tussen werknemer met een tijdelijk contract en werknemer met een onbepaalde tijd contract
Bij een 2 jaar ziekte ontslag heb je dus altijd te maken met de derde situatie: de werknemer is langer dan 10 weken ziek geweest. Daarom dien je bij een 2 jaar ziekte ontslag altijd een volledig re-integratieverslag te maken en aan te leveren bij het UWV. Wat in dit verslag moet staan, zullen we onderaan dit artikel verder toelichten. Eerst willen we duidelijk maken wat het verschil is tussen het niet verlengen van een tijdelijk contract en ziek uit dienst gaan én een 2 jaar ziekte ontslag. Er zit een groot verschil tussen deze twee contracten / arbeidsovereenkomsten. Hieronder delen we over beide categorieën de te nemen stappen.
Werknemer met een tijdelijk contract gaat ziek uit dienst
Als een arbeidsovereenkomst van rechtswege afloopt, dan hoef jij deze als werkgever niet te verlengen. Zelfs als de werknemer ziek of zwanger is, hoef jij de tijdelijke arbeidsovereenkomst niet te verlengen, als jij niet tevreden bent over de verrichte werkzaamheden van deze werknemer óf als het project waarvoor de werknemer is aangenomen is afgelopen. Wat niet mag, is de arbeidsovereenkomst van de werknemer niet verlengen met als reden dat deze ziek of zwanger is. Dit mag absoluut niet, want dat zou arbeidsdiscriminatie zijn. Ziek uit dienst met een tijdelijk contract is dus wel mogelijk en zien wij in de praktijk ook voorbijkomen.
Wanneer de werknemer met een tijdelijk contract ziek is en jij als werkgever besluit om de arbeidsovereenkomst niet te verlengen, dien je deze werknemer ziek uit dienst te melden bij het UWV. Je meldt de werknemer uiterlijk op de laatste dag van het dienstverband ziek bij het UWV, om een fikse boete te voorkomen. Lees hier meer informatie over de te nemen stappen en gevolgen voor jou als werkgever bij een ziek uit dienst melding. Let op: je dient de werknemer uiterlijk 1 maand voor einde van het tijdelijk dienstverband aan te zeggen. Zo voorkom je een aanzegboete!
Werknemer met een onbepaalde tijd contract gaat met 2 jaar ziekte ontslag
Als de werknemer 2 jaar ziek is geweest – 104 weken ziekte – dan mag je deze gaan ontslaan. Tenzij er nog een loonsanctie opgelegd kan worden, of de bedrijfsarts verwacht dat de werknemer binnen 3 maanden volledig kan herstellen. Is dit niet het geval? Dan mag je de werknemer dus ontslaan na 2 jaar ziekte. Dit kan middels een ontslagvergunning UWV of een vaststellingsovereenkomst (VSO) waarbij de VSO altijd onze voorkeur heeft. In de VSO kan je namelijk meer afspraken met elkaar maken en de ontslagvergunning UWV laat vaak lang op zich wachten vanwege de achterstanden bij het UWV. Bij een 2 jaar ziekte ontslag krijg je de transitievergoeding gecompenseerd vanuit het UWV, ook wanneer je de werknemer middels een VSO ontslaat.
Wet Verbetering Poortwachter in het re-integratieverslag
Het re-integratieverslag is bedoeld om het UWV te laten zien welke stappen jij als werkgever hebt genomen om jouw werknemer te re-integreren tijdens de ziekte. Je kan het zien als een beoordeling of je voldaan hebt aan de Wet Verbetering Poortwachter. De Wet Verbetering Poortwachter is erop gericht om ervoor te zorgen dat werkgevers de zieke werknemers zo goed mogelijk begeleiden in het re-integreren tijdens en na ziekte op het werk. Werknemers hoeven er niet alleen voor te staan tijdens ziekte en moeten kunnen rekenen op de betrokkenheid van de werkgever.
Wat moet er in het re-integratieverslag worden opgenomen?
Een compleet re-integratieverslag bestaat uit de volgende onderdelen:
- Probleemanalyse en eventuele bijstellingen
- Plan van aanpak en eventuele bijstellingen
- (Eerstejaars)evaluatie
- Actueel oordeel bedrijfsarts of arbodienst
- Eindevaluatie
Let op: Is er geen Plan van aanpak gemaakt omdat de werknemer geen mogelijkheden had om te gaan werken? Dan zijn alleen de Probleemanalyse en Actueel oordeel bedrijfsarts of arbodienst nodig.
Bron: UWV
Voor meer informatie over de verschillende onderdelen raden wij het aan om de website van het UWV te bezoeken, waar duidelijk per onderdeel uitgelegd wordt wat hierin moet komen te staan.
Hulp bij een 2 jaar ziekte ontslag
Een 2 jaar ziekte ontslag is zeer complex. Zoals je hierboven ziet moet je als werkgever aan verschillende eisen hebben voldaan. Daarnaast moet je ook nog eens een juiste, kloppende vaststellingsovereenkomst opstellen om de werknemer te ontslaan. Het is van cruciaal belang dat je de werknemer meteen na de 2 jaar ziekte ontslaat, omdat dit anders flinke financiële gevolgen voor zowel werkgever als werknemer kan hebben.
Geen zorgen: wij van Ontslaghulp voor Werkgevers hebben 15+ jaar ervaring met HR- en ontslagzaken en weten precies hoe wij je hierin kunnen begeleiden, adviseren en werk uit handen kunnen nemen. Laat ons je helpen, dan is het ontslag sneller, goedkoper en makkelijker rond en kan jij weer doen waar je goed in bent: je bedrijf runnen! Neem gratis en vrijblijvend contact op om jouw casus te bespreken waar wij jou bij kunnen helpen of lees hier meer over onze aanpak met een 2 jaar ziekte ontslag.
0 reacties