Gepubliceerd op 20 februari 2024
UWV ontslagvergunning: hoe zit het precies?

Wanneer er een ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen of ontslag na twee jaar ziekte gaat plaatsvinden, kan je als werkgever een ontslagvergunning UWV aanvragen. De ontslagvergunning UWV houdt letterlijk in dat je toestemming krijgt om je werknemer te ontslaan. Echter, er zijn een aantal voorwaarden waar je als werkgever aan moet voldoen om de UWV ontslagvergunning te ontvangen. In deze blog vertellen we je alle voorwaarden en regels.

Ontslagvergunning UWV aanvragen

Bij het aanvragen van de ontslagvergunning UWV moet je alle redenen voor het ontslag zo volledig mogelijk onderbouwen. Bij een ontslag wegens bedrijfseconomische redenen worden alle jaarcijfers en financiën van de afgelopen jaren gevraagd om te beoordelen of de ontslagvergunning kan worden toegekend. 

Bij het aanvragen van een ontslagvergunning UWV wegens 2 jaar ziekte zal je onder andere het dossier over de ziekte, de re-integratiepogingen en documenten van de bedrijfsarts moeten overleggen aan het UWV. Hieronder lichten we uitgebreid deze twee verschillende vormen van de UWV ontslagvergunning toe.

UWV Ontslagvergunning bij bedrijfseconomische redenen

Er kunnen verschillende omstandigheden plaatsvinden waarbij het beter is om een UWV ontslagvergunning wegens bedrijfseconomische redenen aan te vragen. Denk hierbij aan werkvermindering, (gedeeltelijke) bedrijfsbeëindiging, reorganisatie, slechter wordende financiële situatie van het bedrijf en een bedrijfsverhuizing. 

Hoe dien ik de ontslagaanvraag UWV bedrijfseconomische redenen in?

Als je een ontslagaanvraag om bedrijfseconomische redenen wilt indienen, vul je de formulieren ‘Aanvraag ontslagvergunning wegens bedrijfseconomische reden’ in. Zoals je hierbij kan zien bestaat de aanvraag uit 3 delen: A, B en C. Alle 3 deze formulieren moeten volledig ingevuld worden voordat de aanvraag compleet is. Daarnaast dienen alle benodigde documenten – waarover gesproken wordt in de formulieren – te worden meegestuurd. Alles kan worden geüpload in het werkgeversportaal.

TIP: probeer er met een VSO uit te komen en je werknemer te ontslaan, maar dien wel alvast onderdeel A in bij het UWV. Zo voorkom je dat je werknemer zich ziekmeldt omdat die het voelt rommelen of omdat die een VSO kreeg. Een zieke werknemer kan je namelijk niet zomaar ontslaan wegens het ontslagverbod. Wanneer onderdeel A bij het UWV is ingediend terwijl de werknemer toen nog niet ziek was, kan je altijd de ontslagvergunning zonder problemen alsnog doorvoeren en geldt het ontslagverbod niet meer.

UWV Ontslagvergunning bij twee jaar ziekte

Je moet aan twee voorwaarden voldoen om een UWV ontslagvergunning na twee jaar ziekte aan te vragen:

1. Er moet geen loonsanctie meer opgelegd kunnen worden

Een loonsanctie is een boete van het UWV. Je krijgt die boete als je de wettelijke regels van verzuim en re-integratie ook wel de Wet Verbetering Poortwachter niet goed hebt gevolgd. Het UWV kan pas een ontslagvergunning geven als we zeker weten dat er geen loonsanctie meer kan komen. Als de WIA aanvraag op tijd is ingediend uiterlijk week 93 dan kan in principe op het moment dat de werknemer 104 weken ziek is, geen loonsanctie meer opgelegd worden. Is de WIA aanvraag 2 weken te laat ingediend? Dan kan er een loonsanctie worden opgelegd tot 104 weken ziekte + 2 weken = 106 weken ziek. Het is dus voor alle partijen van belang dat de WIA aanvraag altijd op tijd wordt ingediend! Missen er bepaalde stukken, stuur deze dan altijd na. 

2. Je moet een bedrijfsarts rapportage overleggen dat niet ouder is dan 3 maanden waarin aangegeven wordt dat er geen herstel mogelijk is binnen 26 weken na de twee jaar ziekte

Grofweg gezegd betekent de 26 weken eis dat er – volgens de bedrijfsarts – geen mogelijkheid is dat de werknemer binnen 26 weken na de 2 jaar ziekte en verwachte datum van de beslissing door het UWV (dus 104 weken ziekte + 26 weken) kan herstellen bij dezelfde werkgever in dezelfde functie en/of ander werk (waar een vacature voor beschikbaar moet zijn). 

Dit moet in een rapportage staan van de bedrijfsarts, die maximaal 3 maanden oud mag zijn. Als de rapportage ouder is dan 3 maanden (bij het indienen van de aanvraag) wordt de aanvraag direct afgekeurd. Je moet dan eerst een nieuw bedrijfsarts rapport aanvragen en je moet dan een hele nieuwe ontslagvergunningsaanvraag gaan doen. Je moet de bedrijfsarts vragen om letterlijk een uitspraak te doen over de 26 weken eis. Dit is dus of de werknemer wel of niet binnen 26 weken, na 2 jaar ziekte, zou kunnen herstellen bij deze werkgever in zijn/haar oude functie en/of een aangepaste functie. Als de bedrijfsarts het vermoeden heeft dat dit wel mogelijk is, dan krijg je als werkgever geen ontslagvergunning en zal je de werknemer verder moeten begeleiden bij het re-integreren bij je bedrijf.

Is de verwachting van de bedrijfsarts dat niet aan deze mogelijkheden voldaan kan worden binnen 26 weken na de 2 jaar ziekte? Dan kan, mits er geen loonsanctie meer opgelegd kan worden, de ontslagvergunning worden toegekend.

Let op: de ontslagvergunning UWV geeft geen exacte bedragen

Wanneer je een ontslagvergunning UWV hebt gekregen betekent dit dat je je werknemer mag gaan ontslaan. Je werknemer heeft recht op een kloppende opzegtermijn. Waarbij men kijkt naar de datum van indienen van de ontslagvergunningsaanvraag. Dus mocht het UWV veel te laat zijn wegens achterstanden met het beoordelen van de ontslagvergunning dan maakt dit niet uit. De opzegtermijn gaat in vanaf het moment van indienen van de aanvraag. Daarnaast heeft je werknemer ook altijd recht op de wettelijke transitievergoeding. 

Helaas geeft het UWV niet meteen klant-en-klare bedragen betreft de transitievergoeding etc. mee. Dit dien je zelf op de juiste manier te berekenen. Wij zien dat hier zó enorm veel fouten mee worden gemaakt. Werkgevers zijn vaak niet op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving waardoor de transitievergoeding (en verlofsaldo) op de verkeerde manier berekend worden. Wij kunnen je helpen om dit op de juiste manier te berekenen en daarmee zo snel mogelijk afscheid te nemen van je werknemer.

Waarom je je werknemer na 2 jaar ziekte z.s.m. wilt ontslaan

Wanneer je een ontslagvergunning van het UWV krijgt mag je je werknemer na 2 jaar ziekte ontslaan. Je dient hierbij in ieder geval de wettelijke transitievergoeding te betalen. Maar wist je dat je deze transitievergoeding terug kan krijgen van het UWV?

We spreken dan over de transitievergoeding tot 2 jaar ziekte. Wanneer je je werknemer langer dan 2 jaar in dienst houdt omdat je het nog niet eens bent over het ontslag of het proces loopt vertraging op, dan dien je over de extra dagen/maanden dat je werknemer in dienst is zelf de transitievergoeding te betalen. Dit is de reden waarom je als werkgever je werknemer zo spoedig mogelijk na de 2 jaar ziekte wilt gaan ontslaan. Dit kan in de meeste gevallen ook als er bijvoorbeeld nog geen WIA beslissing binnen is. Laat ons je helpen om te voorkomen dat de transitievergoeding onnodig extra oploopt, welke je niet gecompenseerd krijgt. 

Je werknemer direct na 2 jaar ziekte ontslaan komt soms op hard over op werknemers. Op het moment dat de twee jaar ziekte wordt bereikt worden ze er meteen uitgeknikkerd. Zorg dat je altijd goed met je werknemer blijft communiceren. Blijf tijdens 2 jaar ziekte in gesprek met je werknemer en blijf hen altijd uitleggen wat er wanneer gaat gebeuren zodat er niets rouw op hun dak valt.

Je voorkeur is altijd een VSO

Zoals je kunt lezen is een ontslagvergunning aanvragen best een gedoe en een risico of dat je hem mogelijk niet krijgt. Wij zijn daarom voorstander van altijd werken met een VSO. Twee handtekeningen betekent zekerheid van een ontslag waarbij je niet afhankelijk bent van de snelheid van het UWV en de beoordelaars.

Mijn werknemer (of ik) voldoe(t) niet aan de eisen voor een ontslagvergunning UWV

Als een werknemer zelf ook graag weg wilt maar deze voldoet niet aan de wettelijke eisen voor een ontslagvergunning UWV, dan is het altijd nog mogelijk om een vaststellingsovereenkomst met elkaar te tekenen. In een VSO kan men afspreken wat men wil en kunnen dus ook voor beide partijen goede, duidelijke afspraken worden gemaakt omtrent de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. 

Echter, het is bij een VSO wel altijd enorm belangrijk dat alle risico’s worden dichtgetimmerd en de juiste afspraken op papier staan, wat wettelijk bindend is. Een VSO opstellen is maatwerk, elke situatie is verschillend. Wij van Ontslaghulp voor Werkgevers kunnen je hierbij helpen en adviseren waardoor het ontslag sneller, gemakkelijker en goedkoper rond is. Neem gratis en vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Linda & Willianne van Ontslaghulp voor werkgevers

Willianne & Linda

Een ontslag kan snel rond zijn met de juiste aanpak! Onze ervaring is dat hoe beter het ontslag aan de voorkant wordt aangepakt hoe sneller een ontslag voor beide partijen (vaak ook goedkoper) rond komt. En hier willen we je graag bij gaan helpen. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Het ontslag van een werknemer op de juiste manier afhandelen?

Zo kan je van je werknemer af zonder dossier | E-book Ontslaghulp voor Werkgevers

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.