Wanneer je werknemer 2 jaar ziek is, moet deze naar de WIA keuring. Voorafgaand aan de WIA keuring moet eerst een WIA aanvraag gedaan worden. Wie is daar verantwoordelijk voor, jij of je werknemer? En wat voor documenten moet je allemaal opsturen? Wanneer moet je dit doen? Lees het in deze blog: wat je allemaal moet doen voor de WIA aanvraag van je zieke werknemer.
Volg de Wet Verbetering Poortwachter
Volgens de Wet Verbetering Poortwachter moet de WIA aanvraag rond de 88ste week van de ziekte worden gedaan. Van het UWV ontvang jij als werkgever een brief met de uiterste datum waarop je alles moet inleveren. Nu is het zaak om te beginnen met het verzamelen van de documenten, samen met je werknemer.
Welke documenten moet ik allemaal opsturen?
Dit zijn er een heel aantal, namelijk:
- De probleemanalyse
- Bijstellen die je naar aanleiding van de probleemanalyse hebt gedaan
- Plan van aanpak
- Bijstellen die je naar aanleiding van het plan van aanpak hebt gedaan
- Eerstejaars evaluatie
- Een actueel oordeel van de bedrijfsarts of de arbodienst
- Arbeidskundig gonderzoek
- Eindevaluatie die werkgever en werknemer samen hebben gemaakt
Alle medische informatie wordt door de bedrijfsarts verstuurd. Als werkgever ben je niet bevoegd om de medische informatie in te zien. In de praktijk zie je vaak dat de bedrijfsarts de medische informatie naar de werknemer verstuurt en dat die deze weer verstuurt aan het UWV.
Alle documenten upload je online via de website van het UWV. Het is ook mogelijk om het per post te verzenden naar het UWV. Het UWV laat na verloop van tijd weten of alles goed is aangekomen en of ze nog documenten missen.
Wie vraagt de WIA aan? Werknemer of werkgever?
De werknemer doet uiteindelijk zelf de WIA aanvraag met zijn/haar DigiD. Dit kan een werknemer zelfstandig (thuis of op het kantoor) doen. Als werkgever is het dus niet gebruikelijk om hiernaast te zitten, aangezien hier privé informatie in te vinden is. Je kan wel je werknemer ondersteunen door hem/haar het rustig in te laten vullen en aan te geven als zij vragen hebben of willen dat jij even meekijkt, er voor hem/haar bent.
2 jaar ziekte ontslag
Wanneer je werknemer de 2 jaar ziekte heeft bereikt, heb je geen loondoorbetalingsverplichting meer en kan je de arbeidsovereenkomst beëindigen. Dit doe je door een ontslagvergunning van het UWV, of door een vaststellingsovereenkomst (VSO) op te stellen. Wij zijn gespecialiseerd in het opstellen en onderhandelen van een vaststellingsovereenkomst. Zeker met een 2 jaar ziekte ontslag raden wij een VSO aan, omdat het meer mogelijkheden biedt voor werkgever en werknemer.
Waarom moet ik mijn werknemer meteen na de 2 jaar ziekte ontslaan?
Veel werkgevers bedoelen het goed: ze laten de werknemer nog wat langer in dienst zodat deze eerst rustig de WIA keuring kan doen, voordat ze deze ontslaan. Echter pakt dit vaak juist negatief uit. Dit heeft 2 redenen:
- De eerste reden is omdat de werknemer in de problemen kan komen met de uitkering als hij/zij langer salaris doorbetaald heeft gekregen dan nodig. Hij/zij zal een deel van de uitkering moeten gaan terugbetalen, waar natuurlijk niemand op zit te wachten.
- Je krijgt de transitievergoeding alleen vergoed tot 2 jaar ziekte. Als je je werknemer nog 2 maanden langer in dienst houdt, dan krijg je deze 2 maanden transitievergoeding niet gecompenseerd van het UWV. Dit is zonde aangezien je dit dan uit eigen zak moet gaan betalen. Lees hier meer informatie over de compensatie transitievergoeding tot 2 jaar ziekte.
Dus, ongeacht of de werknemer de WIA keuring al heeft gehad of niet: beëindig de arbeidsovereenkomst van je werknemer meteen na 2 jaar ziekte. Vind je dit lastig en weet je niet goed hoe je dit aanpakt? Schakel onze juridische hulp bij ontslag in. Wij hebben tientallen 2 jaar ziekte ontslagen begeleid, met altijd oog voor de beste deal voor beide partijen. Wij weten precies wat een werknemer nodig heeft bij een 2 jaar ziekte ontslag, waardoor het ontslag beter, sneller en goedkoper rond is. Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op.
Tip: heb jij ook niet altijd antwoord op alle vragen van je werknemer over de WIA keuring? Kijk dan eens op Wiahulp.nl. Hier kan je werknemer de beste hulp krijgen op het gebied van de WIA keuring, beslissing, bezwaar en herkeuring.
0 reacties