Ontslaghulp

25 maart 2025

Wanneer gaat mijn werknemer ziek uit dienst of wanneer moet ik deze beter melden voor uitdienstmelding?

Gaat een zieke werknemer altijd ziek uit dienst? Nee! De vorm van de arbeidsovereenkomst is leidend voor het feit of een werknemer ziek uit dienst gaat, of dat deze eerst beter gemeld moet worden voordat deze uit dienst gaat. Hieronder beschrijven wij het verschil en geven we je tips hoe je dit als werkgever goed kan monitoren.

Werknemer gaat ziek uit dienst met een tijdelijk contract

Je kan besluiten om het tijdelijke contract van je werknemer niet te verlengen. Dit mag je gewoon doen, ongeacht of de werknemer ziek of zwanger is. De reden van het niet verlengen van het tijdelijk contract mag alleen nooit de ziekte of zwangerschap zijn. Dit is heel belangrijk.

Als je het tijdelijke contract van een zieke werknemer niet verlengt, gaat deze ziek uit dienst. Je moet dan de transitievergoeding en het openstaand verlofsaldo betalen aan de werknemer via de eindafrekening. Wat je ook moet doen is de werknemer ziek uit dienst melden bij het UWV. Dit doe je uiterlijk op de laatste dag van het dienstverband. Doe je dit niet of te laat? Dan riskeer je een flinke boete van het UWV. In sommige gevallen moet je ook een re-integratieverslag maken. Lees meer over het ziek uit dienst gaan van een werknemer met een tijdelijk contract in ons artikel.

Ik heb een zieke werknemer met een vast contract maar ik wil deze ontslaan, kan dat?

Het ontslag van een langdurig zieke werknemer mag officieel niet. De werknemer en jij moeten samen de 2 jaar ziekte volmaken, voor je deze mag ontslaan en hij/zij naar de WIA-keuring gaat. In de praktijk zien we echter dat er wel mogelijkheden zijn om eerder afscheid van elkaar te nemen. Het is daarbij belangrijk om de twee soorten zieke werknemers te onderscheiden.

De chronisch zieke werknemer

Bij de chronisch zieke werknemer adviseren wij altijd om wel de 2 jaar ziekte samen uit te zitten. De werknemer heeft ernstige klachten waarmee hij/zij echt niet meer kan werken. Deze werknemer moet na de 2 jaar ziekte naar de WIA keuring, om ondersteund te worden bij (mogelijk) herstel.

Werkgerelateerde ziekte

Bij werkgerelateerde ziekte ligt dit anders. Dit noemen we ook wel situationele arbeidsongeschiktheid. De ziekte heeft met de werkzaamheden van de werknemer te maken, met de bedrijfscultuur of met de organisatie zelf. In dit geval kan het in het beste belang van werkgever én werknemer zijn om afscheid van elkaar te nemen. Zo krijgt de werknemer rust om uit te zoeken wat hij/zij nu zelf echt wil, en kan jij als werkgever op zoek naar een vervanger.

Het is wel belangrijk om te realiseren dat dit een delicate kwestie is, die maatwerk vereist. Het moet voorzichtig worden aangepakt, zodat je de werknemer niet voor het hoofd stoot. Je moet duidelijk maken dat dit in het beste belang is van jullie beide én je moet met een goed eerste ontslagvoorstel komen, zodat de werknemer ziet dat jij ook echt het beste voor hebt met hem/haar. Wij kunnen een vaststellingsovereenkomst opstellen die WW-proof is, waar een werknemer snel mee akkoord kan gaan zodat het ontslag sneller, makkelijker en goedkoper rond is.

Vóór het tekenen van de vaststellingsovereenkomst moet de werknemer zich beter melden

Omdat een zieke werknemer ontslagbescherming heeft, mag je deze niet ontslaan. Daarom dient een zieke werknemer zich voor het tekenen van de vaststellingsovereenkomst (VSO) altijd beter te melden. De werknemer gaat dus niet ziek uit dienst. Dit is onderdeel van de onderhandeling die wij met de werknemer, of met de juridische partij van de werknemer voeren. 

Zieke werknemer met een vast contract wil uit dienst

Als je zieke werknemer een nieuwe baan heeft, of zelf uit dienst wil, gaat het hetzelfde in zijn werk als hierboven. Als de werknemer zelf ontslag wil nemen, dient deze zich eerst beter te melden, voor het ontslag kan worden doorgevoerd. Als je in overeenstemming met de werknemer een VSO opstelt, dient de werknemer zich ook vóór het tekenen beter te melden.

Ontslag vereist maatwerk

Elk type ontslag is verschillend en elke casus en werknemer is anders. Daarom vereist de ontslagprocedure en de onderhandelingen ook elk een andere aanpak. Hiermee wordt het maatwerk. Wij van Ontslaghulp voor Werkgevers hebben 15+ jaar HR- en ontslag ervaring en weten precies waar een werknemer recht op heeft, en wat diegene belangrijk vindt om te zien in een vaststellingsovereenkomst. Wij helpen jou met een rechtvaardig ontslag voor de werknemer, waar jij goed op kan terugkijken. Neem gratis en vrijblijvend contact op om jouw casus te bespreken.

Willianne van Ontslaghulp voor Werkgevers

Willianne

Een ontslag kan snel rond zijn met de juiste aanpak! Mijn ervaring is dat hoe beter het ontslag aan de voorkant wordt aangepakt, hoe sneller een ontslag voor beide partijen (vaak ook goedkoper) rond komt. En hier willen ik en mijn team je graag bij gaan helpen. Wil je weten wat we voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Het ontslag van een werknemer op de juiste manier afhandelen?

Zo kan je van je werknemer af zonder dossier | E-book Ontslaghulp voor Werkgevers

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.