Gepubliceerd op 13 februari 2024
Ontslag langdurig zieke werknemer

Je werknemer is langdurig ziek, maar nog geen twee jaar ziekte dus je mag deze nog niet ontslaan, toch? Officieel moet een werknemer inderdaad twee jaar ziek zijn, voordat je deze (mogelijk) mag ontslaan en je werknemer over wordt gedragen aan het UWV, echter zijn er in de praktijk wel mogelijkheden voor het ontslaan van een langdurig zieke werknemer. Lees hieronder de verschillende mogelijkheden en tips.

Twee verschillende soorten ‘zieke werknemers’

Allereerst is het belangrijk om duidelijk te hebben dat er twee verschillende zieke werknemers zijn. De chronisch zieke werknemer en de werkgerelateerde zieke werknemer.

De chronisch zieke werknemer

Wanneer iemand echt chronisch ziek is (en/of blijvende klachten zal houden en niet kan herstellen), dan is er niets aan te doen en zal deze werknemer naar de WIA moeten. Door de ziekte is (volledig) werken niet mogelijk, en dit dient in de WIA gekeurd en bepaald te worden. Jullie zullen samen, met behulp van de bedrijfsarts, de twee jaar ziekte door moeten zien te komen, tot de WIA aanvraag ingediend kan worden en het ontslag na twee jaar ziekte doorgevoerd kan worden.

Tip: veel chronisch zieke werknemers zijn bang. Bang voor de WIA, voor het toekomstige financiële plaatje en alles wat hen te wachten staat. Help je werknemer, waar je kan, zo goed mogelijk met alle voorbereidingen en attendeer hen op de WIA Cursus voor werknemers. Je werknemer krijgt toegang tot een besloten community met lotgenoten, actiemails waarbij precies beschreven staat wat hij/zij wanneer moet indienen voor de WIA én toegang tot de online leeromgeving waar álle informatie over de WIA beschreven staat, in simpele Jip en Janneke taal zodat de werknemer niet nog zieker wordt van alle onzekerheid en stress. Je werknemer kan met een geruster hart de WIA keuring ingaan en jij hoeft niet alle vragen van hem/haar te beantwoorden. Je werknemer wordt perfect geholpen door WIA experts, dit scheelt je veel tijd en energie aan uitleg en het bieden van hulp. Een win-win situatie dus. Mede-eigenaresse Linda is zelf IVA afgekeurd en heeft deze cursus zo uitgebreid en allesomvattend mogelijk gemaakt om werknemers te helpen de WIA keuring zo goed mogelijk voor te bereiden en door te komen.

Werkgerelateerde ziekte

Bij een werkgerelateerde ziekte, overspannenheid of burn-out ligt de situatie anders. Men denkt vaak dat bij ziekte ontslag niet mogelijk is, maar soms is ontslag juist de beste oplossing. Zeker als je bijvoorbeeld overspannen bent geraakt, of in een burn-out zit, dan is soms een vertrek juist de oplossing. Veelal kijken deze werknemers enorm op tegen het re-integreren. Het is natuurlijk niet voor niets gebeurd dat ze zijn uitgevallen, en dan moeten ze nu weer terug naar hetzelfde bedrijf waar ze dezelfde rol gaan vervullen. Wanneer de werknemer echt vanwege werk is uitgevallen, dan heet dit situationele arbeidsongeschiktheid (werkgerelateerde ziekte).

Bij de situationele arbeidsongeschiktheid kan het echt voor beide partijen soms het beste zijn als er een ontslag komt. Zo kan de werknemer zich focussen op het vinden van een baan dat écht bij hem/haar past en waar diegene gelukkig van wordt.

Wij durven een ontslag met een langdurig zieke werknemer aan. Wel is het belangrijk om te weten dat het maatwerk is en dat dit ontslag écht heel goed aangepakt moet worden. Alle risico’s voor beide partijen moeten dichtgetimmerd worden, voor er een handtekening onder de vaststellingsovereenkomst kan worden gezet. We kijken hierbij naar de soort ziekte, de situatie, wat de werknemer en de werkgever willen en welke deal bij iemand past zodat diegene rust krijgt, beter is en opnieuw kan solliciteren of de WW in kan. 

Bel ons gratis en vrijblijvend op om de mogelijkheden te bespreken waarbij wij kunnen aangeven of het (op dit moment) wel of niet mogelijk is om je werknemer te ontslaan. Wij willen het beste voor beide partijen en zullen hier altijd naar handelen. Contact ons vrijblijvend voor meer informatie.

Linda & Willianne van Ontslaghulp voor werkgevers

Willianne & Linda

Een ontslag kan snel rond zijn met de juiste aanpak! Onze ervaring is dat hoe beter het ontslag aan de voorkant wordt aangepakt hoe sneller een ontslag voor beide partijen (vaak ook goedkoper) rond komt. En hier willen we je graag bij gaan helpen. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Het ontslag van een werknemer op de juiste manier afhandelen?

Zo kan je van je werknemer af zonder dossier | E-book Ontslaghulp voor Werkgevers

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.