Je zieke werknemer gaat richting de 104 weken (2 jaar ziekte). Dit betekent dat hij/zij een WIA aanvraag gaat doen, waar er veel op hem/haar afkomt. Hoe kan jij je zieke werknemer ondersteunen in aanloop naar de WIA keuring? Wat zijn de zaken die jij als werkgever kan regelen, of verplicht bent om bij te ondersteunen? Je leest het hieronder.
Ben ik verplicht om mijn zieke werknemer te ondersteunen in aanloop naar de WIA keuring?
Nee, je bent niet verplicht om je zieke werknemer te ondersteunen in aanloop naar de WIA keuring. Dit staat nergens in een wet beschreven en officieel hoef je hier dus niets mee te doen. Maar, wij adviseren juist wel altijd om je zieke werknemer te ondersteunen in aanloop naar de WIA keuring.
Er komt namelijk zo ontzettend veel op de werknemer af. Hij/zij is al bijna 2 jaar ziek en heeft waarschijnlijk weinig energie en kracht om dit allemaal zelf goed uit te zoeken. Het getuigt van zeer goed werkgeverschap als je je werknemer de juiste richting opstuurt en hem/haar kan informeren wat er allemaal te wachten staat. Zo kan de werknemer bijvoorbeeld een voorschot aanvragen als de WIA beslissing te laat is vanwege de onderbezetting bij het UWV. Het is fijn als jij als werkgever deze mogelijkheden met de werknemer kan bespreken, óf kan laten bespreken door specialistische WIA hulp hiervoor in te schakelen.
Het enige waar je wel verplicht toe bent is om delen van de WIA aanvraag voor te bereiden voor de werknemer. Lees hiervoor ons uitgebreide blog: wat moet ik allemaal doen voor de WIA aanvraag van mijn zieke werknemer?
Houd de werknemer niet langer in dienst dan nodig bij een 2 jaar ziekte ontslag
Wanneer de werknemer de 2 jaar ziekte (104 weken) aantikt mag je deze officieel gaan ontslaan. Het is dan ook van cruciaal belang om dit meteen te doen. Wij zien helaas nog vaak zaken waarbij de werkgever de werknemer wil helpen door deze langer in dienst te laten na de 2 jaar ziekte. Dit is nadelig voor beide partijen.
- Voor jou als werkgever is het nadelig omdat je de transitievergoeding die je de werknemer moet betalen met een 2 jaar ziekte ontslag, alleen tot de 2 jaar gecompenseerd krijgt van het UWV. Hoe langer je de werknemer in dienst houdt, hoe hoger de transitievergoeding wordt en dit moet je allemaal zelf bijleggen. Lees hier meer over de compensatie van de transitievergoeding bij 2 jaar ziekte.
- Voor de werknemer is het nadelig omdat deze in de problemen kan komen met de uitkering als hij/zij langer salaris doorbetaald heeft gekregen dan nodig. Het kan voorkomen dat de werknemer vervolgens een deel moet terugbetalen, waar niemand rekening mee heeft gehouden en een zeer onwenselijk scenario is.
Het is daarom het verstandigste om meteen na de 2 jaar ziekte de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Dit kan middels een ontslagvergunning van het UWV, maar wij geven de voorkeur aan een maatwerk opgestelde vaststellingsovereenkomst (VSO) omdat deze meer mogelijkheden biedt voor zowel de werkgever als de werknemer.
Ondersteun je zieke werknemer met de WIA keuring
Wij bij Ontslaghulp voor Werkgevers zijn gespecialiseerd in ontslag en in het begeleiden van langdurige ziekte trajecten. Het is wat wij al jarenlang elke dag doen, waardoor wij elke zaak en elke casus goed kunnen lezen en inschatten. Wij weten precies wie waar recht op heeft en wat een eerlijke ontslagdeal is voor beide partijen. Schakel altijd juridische hulp bij ontslag in zodat het ontslag sneller, makkelijker en goedkoper rond is. Neem gratis en vrijblijvend contact op voor meer informatie of om jouw casus voor te leggen of om dingen rondom de WIA te bespreken.
Tip: heb jij ook niet altijd antwoord op alle vragen van je werknemer over de WIA keuring? Kijk dan op Wiahulp.nl. Hier kan je werknemer de beste hulp krijgen op het gebied van de WIA keuring, beslissing, bezwaar en herkeuring.
0 reacties