04 maart 2025

Ontslag met wederzijds goedvinden

Een ontslag met wederzijds goedvinden betekent dat werkgever en werknemer samen besluiten om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Dit kan alleen met een vaststellingsovereenkomst (VSO), aangezien je in een VSO samen afspraken kan vastleggen en het op deze manier ook echt met wederzijds goedvinden is. Maar wat ligt hier ten grondslag aan en hoe initieer je een ontslag met wederzijds goedvinden?

Beëindiging met wederzijds goedvinden

De arbeidsovereenkomst wordt dus beëindigd met wederzijds goedvinden. Dit betekent dat beide partijen – werkgever en werknemer – akkoord zijn met het ontslag en de gestelde voorwaarden. Maar hoe komen we tot deze beëindiging?

Hoe ontstaat een ontslag met wederzijds goedvinden?

Er kunnen verschillende redenen ten grondslag liggen aan een ontslag met wederzijds goedvinden. Zo kan er een arbeidsconflict zijn ontstaan tussen werkgever en werknemer, de werknemer functioneert niet (meer) goed of iemand past gewoon echt niet in het team, waardoor de werksfeer ook beïnvloed wordt. Dit kunnen allemaal redenen en signalen zijn om afscheid te willen nemen van je werknemer, ondanks de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Heb je geen dossier opgebouwd? Geen probleem. Zelfs zonder dossier kunnen wij je helpen om je werknemer te ontslaan.

Hoe vertel ik mijn werknemer dat ik de arbeidsovereenkomst wil beëindigen?

Voor veel werkgevers blijft dit lastig: hoe ga je het gesprek aan met je werknemer als je deze wil ontslaan? Wij hebben inmiddels 15+ jaar ervaring hiermee en zien dat het gesprek vaak 2 kanten op kan gaan, op basis van de insteek van de werknemer:

1. De werknemer wil zelf eigenlijk ook al weg en reageert positief

Deze werknemer ziet zelf ook in dat het geen match is met de organisatie. Hij/zij heeft ook al over een ontslag nagedacht en staat hier positief tegenover. Met deze werknemer kan je vervolgens vaak op een rustige, fijne manier onderhandelen over de afspraken die in de vaststellingsovereenkomst (VSO) komen te staan.

2. De werknemer ziet het helemaal niet aankomen en schrikt hiervan

Deze werknemer had het eigenlijk wel goed naar zijn/haar zin en heeft helemaal niet doorgehad dat de match met het bedrijf niet goed is of dat de werkzaamheden niet goed worden uitgevoerd. Deze werknemer schrikt enorm en ziet alles in duigen vallen. Het risico van deze werknemer is dat deze van schrik in verzuim gaat schieten. Laat dit je als werkgever niet tegenhouden om gewoon het gesprek aan te gaan. Dit gesprek is geen reden om een ziekmelding te accepteren. Mocht de werknemer zich toch ziek melden, dan kunnen we de bedrijfsarts laten beoordelen of de werknemer ook echt ziek is. In de praktijk zal een bedrijfsarts hier niet aan meewerken. Zaak is wel om je bedrijfsarts goed van tevoren te informeren. Daarom is het van essentieel belang om je in dit soort trajecten te laten begeleiden door een expert. Je zal zien dat met onze ervaring en deskundigheid, je ook deze werknemer kan ontslaan.

Wat ga je hierna met elkaar afspreken?

Bij het ontslag met wederzijds goedvinden stellen wij dus altijd een vaststellingsovereenkomst (VSO) op. Hier worden alle afspraken tussen beide partijen in vastgelegd. Denk hierbij aan de opzegtermijn, of de werknemer vrijstelling van werk krijgt, of het openstaand verlofsaldo wordt uitbetaald, of dat het negatief verlofsaldo wordt teruggevorderd en of er een transitievergoeding wordt betaald. In een VSO mag men afspreken wat men wil, dus je bent hier niet toe verplicht.

Lees hier wat een goed ontslagvoorstel is in een vaststellingsovereenkomst.

Ontslag met wederzijds goedvinden transitievergoeding

De transitievergoeding bij een ontslag met wederzijds goedvinden is niet verplicht. De transitievergoeding is alleen verplicht als je het tijdelijke contract van een werknemer niet verlengt. Toch raden wij in de meeste gevallen aan om een transitievergoeding / ontslagvergoeding te betalen aan je werknemer. Dit zorgt er namelijk voor dat het ontslag sneller en uiteindelijk goedkoper rond is. Je hoeft de werknemer minder lang in dienst te houden omdat de ontslagonderhandelingen sneller klaar zijn omdat de werknemer eerder akkoord gaat.

Houd wel altijd rekening met de bruto netto transitievergoeding: het bedrag waar je het over hebt is altijd bruto. De werknemer kan misschien denken dat dit een netto bedrag is: wat hij/zij op de bankrekening krijgt. Als achteraf blijkt dat hier nog loonheffingen en andere posten afgaan waardoor het netto bedrag tot 50% lager uitvalt, kan de werknemer hier heftig op reageren. Maak daarom altijd goed duidelijk dat dit een bruto bedrag is.

Leg altijd de afspraken goed vast en neem op een fijne manier afscheid van elkaar

Wij vinden dat het erg belangrijk is om op een goede manier afscheid van elkaar te nemen. Je wil er gewoon voor zorgen dat je werknemer goed ondergebracht is en dat deze geen extra (financiële) zorgen gaat krijgen door het ontslag. Daarom zal je altijd op de VSO moeten vermelden dat het ontslag op initiatief van de werkgever is, zodat de werknemer een WW-uitkering kan aanvragen. 

Wij bieden specialistisch en maatwerk hulp bij ontslag. Indien gewenst voeren wij zelfs de gesprekken met je werknemer, als je hier onzeker over bent of dit niet goed weet aan te pakken. Wij zorgen ervoor dat het ontslag sneller, goedkoper en makkelijker rond is zodat jij je kan focussen op je bedrijf of organisatie. Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op om jouw casus te bespreken.

Willianne van Ontslaghulp voor Werkgevers

Willianne

Een ontslag kan snel rond zijn met de juiste aanpak! Mijn ervaring is dat hoe beter het ontslag aan de voorkant wordt aangepakt, hoe sneller een ontslag voor beide partijen (vaak ook goedkoper) rond komt. En hier willen ik en mijn team je graag bij gaan helpen. Wil je weten wat we voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Het ontslag van een werknemer op de juiste manier afhandelen?

Zo kan je van je werknemer af zonder dossier | E-book Ontslaghulp voor Werkgevers

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.