Doe je er wel of niet goed aan om mee te werken aan de 60-plus WIA keuringsregeling

17 februari 2025

Finale kwijting in de vaststellingsovereenkomst: waarom dit altijd opgenomen moet worden

Een finale kwijting in de vaststellingsovereenkomst. Je hebt hier vast wel eens van gehoord, maar wat betekent dit juridisch gezien precies? En waar zorgt deze finale kwijting voor? Hieronder zullen we dit stap voor stap uitleggen en vertellen we je ook waarom wij altijd een finale kwijting opnemen in de vaststellingsovereenkomst.

Wat betekent finale kwijting in de vaststellingsovereenkomst?

Finale kwijting houdt in dat – na het betalen van de afgesproken bedragen in de vaststellingsovereenkomst (VSO) – er geen openstaande posten meer zijn aan zowel de werkgeverskant als de werknemerskant. Kort gezegd stappen beide partijen af van hun recht om later nog iets bij elkaar terug te vorderen. Zo kan bijvoorbeeld de werknemer (na ondertekenen van de VSO) geen vakantiesaldo meer terugvorderen en kan de werkgever geen betaalde studiekosten meer op de werknemer verhalen.

Tip: lees hier hoe je eenvoudig de vakantiedagen berekent als werkgever.

Kan ik dan geen kosten meer op mijn werknemer verhalen?

Nee, je kan uiteraard nog wel kosten op je werknemer verhalen. Die kosten kunnen namelijk allemaal opgenomen worden in de vaststellingsovereenkomst (VSO). De finale kwijting houdt echt in dat je na het tekenen van de VSO geen andere dingen meer op elkaar kan verhalen en dus officieel helemaal afscheid van elkaar neemt.

Finale kwijting opnemen in de vaststellingsovereenkomst

Wij van Ontslaghulp voor Werkgevers maken geen vaststellingsovereenkomst op zonder finale kwijting. Immers, een VSO is bedoeld om afscheid van elkaar te nemen en het hoofdstuk te sluiten. Tijdens de onderhandelingen van de VSO is het hét moment om alle openstaande posten en kosten te bespreken, wat wel wordt opgenomen en betaald en wat niet. Om ervoor te zorgen dat dit ook echt het laatste hoofdstuk is en dat beide partijen hierna met een schone lei weer verder kunnen, nemen wij dus altijd een finale kwijting op in de vaststellingsovereenkomst.

Tip: lees hier waarom je altijd een goed eerste ontslagvoorstel op tafel moet leggen. Dit is van cruciaal belang in je ontslagonderhandelingen!

Uitzonderingen op de finale kwijting

Er is ooit een rechtszaak geweest toen een werkgever na ondertekening van de VSO ontdekte dat de werknemer in kwestie fraude had gepleegd. De werkgever heeft toen een rechtszaak aangespannen om – onder andere – de kosten van de fraude op de ex-werknemer te verhalen, maar de finale kwijting stond dit in de weg. De rechter oordeelde toen dat dit een uitzonderlijk geval is en dat de werkgever de hierdoor ontstane (juridische) kosten kon verhalen op de werknemer.

Laat de vaststellingsovereenkomst altijd controleren

Het is van cruciaal belang dat de VSO altijd wordt gecontroleerd door ontslagexperts gespecialiseerd in arbeidsrecht. Zo voorkom je dat de HR afdeling onbedoeld fouten maakt in de VSO, waar jij als werkgever de financiële gevolgen van moet dragen. Wij stellen altijd zelf de VSO op, omdat wij feilloos kunnen inschatten hoe een werknemer in de wedstrijd staat en waar diegene recht op heeft. Zo betaal je nooit teveel, weet je zeker dat het ontslag goed wordt afgehandeld en is het ontslag sneller, eenvoudiger en zonder gedoe rond. Neem gratis en vrijblijvend contact op voor meer informatie of doe de gratis ontslagscan adviesgesprek om jouw casus te bespreken.

Willianne van Ontslaghulp voor Werkgevers

Willianne

Een ontslag kan snel rond zijn met de juiste aanpak! Mijn ervaring is dat hoe beter het ontslag aan de voorkant wordt aangepakt, hoe sneller een ontslag voor beide partijen (vaak ook goedkoper) rond komt. En hier willen ik en mijn team je graag bij gaan helpen. Wil je weten wat we voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Het ontslag van een werknemer op de juiste manier afhandelen?

Zo kan je van je werknemer af zonder dossier | E-book Ontslaghulp voor Werkgevers

Vergelijkbare blogs

Ontslag met wederzijds goedvinden

Ontslag met wederzijds goedvinden

Een ontslag met wederzijds goedvinden betekent dat werkgever en werknemer samen besluiten om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Dit kan alleen met een vaststellingsovereenkomst (VSO), aangezien je in een VSO samen afspraken kan vastleggen en het...

Lees meer

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.