Gepubliceerd op 11 november 2024
Wat is een tussentijds opzegbeding?

Jij en je werknemer willen eerder afscheid van elkaar nemen dan in de arbeidsovereenkomst staat opgenomen. De eerste stap die je dan moet nemen is controleren of er een tussentijds opzegbeding is en wat hier in opgenomen is. Maar wat is precies een tussentijds opzegbeding? En waar vind je een tussentijds opzegbeding terug?

Wanneer heb je een tussentijds opzegbeding nodig?

Wanneer je werknemer en jij toch geen goede match blijken, dan wil je de knoop doorhakken en afscheid nemen van elkaar. Echter, wanneer de werknemer een tijdelijk contract heeft, kan je dit contract niet zomaar eerder ontbinden. Het heet natuurlijk niet voor niets een tijdelijk contract, waar een einddatum in is afgesproken. Je kan de arbeidsovereenkomst wel eerder beëindigen wanneer er een tussentijds opzegbeding als artikel in het contract of in de CAO is opgenomen.

In dit artikel met het tussentijds opzegbeding staat ook bijna altijd de opzegtermijn die gehanteerd wordt. Dit kan de wettelijke opzegtermijn zijn, of een zelf afgesproken opzegtermijn.

Tip: controleer goed of de opzegtermijn bij jouw organisatie in het tussentijds opzegbeding is opgenomen. Staat het nog niet opgenomen? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen dit voor je rechttrekken met maatwerk hulp.

Er moet nog steeds een geldige ontslagreden (grondslag) zijn

Zelfs wanneer er een tussentijds opzegbeding in de CAO of het contract is opgenomen, dient er nog steeds een geldige ontslagreden aanwezig te zijn. Dit wordt ook wel de grondslag genoemd. Een geldige ontslagreden kan bijvoorbeeld disfunctioneren of ontslag wegens bedrijfseconomische redenen zijn.

Wat is het gevolg van een ontslag zonder tussentijds opzegbeding?

Het grote probleem wanneer geen tussentijds opzegbeding aanwezig is, is dat de werknemer dan geen recht heeft op WW-uitkering wanneer je samen besluit om eerder afscheid van elkaar te nemen. Het UWV zal beslissen om de WW-uitkering pas van kracht te laten zijn vanaf de officiële einddatum van de arbeidsovereenkomst. De werknemer zit dan dus tijdelijk zonder inkomen.

Daarnaast kan er ook een schadeplicht uit voortkomen. Wanneer de werkgever eerder opzegt zal deze een schadevergoeding aan de werknemer moeten betalen, en andersom. Dit is echter alleen wanneer er een rechter aan te pas komt, wat bij onze ontslagzaken nog nooit is gebeurd. Wij handelen alles af binnen de vaststellingsovereenkomst (VSO) waar men in mag vastleggen wat men wil.

Linda & Willianne van Ontslaghulp voor werkgevers

Willianne & Linda

Een ontslag kan snel rond zijn met de juiste aanpak! Onze ervaring is dat hoe beter het ontslag aan de voorkant wordt aangepakt hoe sneller een ontslag voor beide partijen (vaak ook goedkoper) rond komt. En hier willen we je graag bij gaan helpen. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Het ontslag van een werknemer op de juiste manier afhandelen?

Zo kan je van je werknemer af zonder dossier | E-book Ontslaghulp voor Werkgevers

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.