Gepubliceerd op 28 november 2023
Exit mediation

Een normale mediation kan leiden tot exit mediation op het moment dat de werkgever of de werknemer uitspreekt dat het geschil onoverkomelijk is en dat ze niet meer samen verder willen werken. Hoe vlieg je vervolgens de exit mediation aan? Als het zo lastig is om samen aan tafel te zitten, hoe doe je dit dan met het ontslag? In dit blog vertellen we je alle informatie over exit mediation en hoe wij jou hierbij kunnen helpen.

Het verschil tussen normale mediation en exit mediation

Bij de start van een mediation traject is er de intentie om samen te onderzoeken of het geschil op te lossen valt. Jullie gaan hier beiden in met de instelling om uiteindelijk weer samen door één deur te kunnen. Hier ligt dan ook de focus op. 

Bij exit mediation is het doel dat er een ontslag komt waar beide partijen akkoord mee zijn. De werknemer en de werkgever nemen beide een juridische partij mee naar de exit mediation die het woord voor hen doet. Deze juridische partijen proberen samen zo snel en zo goed mogelijk tot een overeenkomst te komen over de inhoud en details van ontslag waar zowel werkgever als werknemer akkoord mee is. 

Exit mediation tijdens ziekte

Wanneer een werknemer ziek is, moet deze naar de bedrijfsarts. De bedrijfsarts kan tot de conclusie komen dat de ziekte werkgerelateerd is. Dit heet situationele arbeidsongeschiktheid. Als er een conflict is of spanningen op de werkvloer zijn waardoor de werknemer stress ervaart en ziek is, stelt de bedrijfsarts vaak mediation voor. Deze spanningen en/of conflict moeten eerst worden weggenomen voordat de werknemer überhaupt kan starten met re-integreren. 

Tijdens de mediation kan ook tot de conclusie worden gekomen dat werkgever en werknemer eigenlijk niet meer met elkaar verder willen, ondanks dat de werknemer ziek is. Het is mogelijk om een exit mediation tijdens ziekte te bemiddelen, maar hier moet extra voorzichtig mee omgegaan worden. Het is van het grootste belang dat in overleg een einddatum in de vaststellingsovereenkomst wordt bepaald waarop de werknemer denkt dat deze beter is en zodoende fit de WW in kan. Schakel onze juridische hulp in waarbij wij eerlijk advies kunnen geven over de beste stappen tijdens exit mediation en tijdens ziekte.

Exit mediation arbeidsconflict

Mediation wordt vaak geïnitieerd vanuit de bedrijfsarts. Toch komt het ook voor dat de werknemer of de werkgever het initiatief toont omdat het gewoon echt niet klikt tussen beide partijen en jullie hier samen niet uit gaan komen. Beide partijen moeten instemmen met het traject van de exit mediation. Anders kan exit mediation niet worden gestart. Daarnaast moet de mediator met beide partijen een geheimhoudingsverklaring tekenen voordat het traject gestart kan worden. 

Bij een exit mediation arbeidsconflict zijn er al veel woorden over en weer gegaan en zit er veel emotie bij werkgever en werknemer. Zorg in ieder geval dat je de juiste juridische partij inhuurt om de exit mediation gesprekken voor je te voeren, zodat het conflict niet nog verder escaleert en de ontslagdeal snel en helder op tafel ligt.

Wie moet ik inhuren bij exit mediation?

Het is van cruciaal belang om bij exit mediation de juiste juridische partij mee te nemen naar de gesprekken. Wij hebben te vaak tegenover advocaten gezeten die het nergens mee eens zijn en alleen met een juridische blik naar de zaak kijken. Dit zorgt ook regelmatig voor grotere conflicten aan tafel. Dit is onnodig en beperkt de mogelijkheden om er goed uit te komen met elkaar. 

Het liefste wil je een juridische partij met veel ontslag en HR-ervaring meenemen naar de exit mediation, die beseft dat er twee partijen zijn met twee waarheden. Wij kunnen ons maar al te goed inleven in zowel jouw verhaal als werkgever, als de kant van de werknemer, waardoor er zonder emotie gehandeld wordt en wij snel tot een deal weten te komen. 

Wij krijgen regelmatig complimenten van mediators dat wij het zo goed doen. Er zijn inmiddels zelfs mediators die ons als partij actief promoten. 

Exit mediation voorkomen

Exit mediation is een duur traject. Wat wij in de praktijk tegenkomen is dat de werkgever al lang weet dat die niet meer verder wilt met deze werknemer. Het is dan ook zonde om een mediationtraject te moeten starten. Dit is een soort schijn mediation wat zonde van de tijd en het geld is.

In de praktijk hebben wij al regelmatig een duur mediationtraject weten te voorkomen. Dus mocht jij al zeker weten dat je toch niet verder wilt met je werknemer en vind jij het zonde dit schijnt traject op te moeten starten en te bekostigen, neem dan gratis en vrijblijvend contact met ons op. Afhankelijk van je situatie zien wij misschien ook mogelijkheden om gewoon direct naar een ontslagonderhandeling te gaan. Onthoud dat werknemers vaak ook als een berg tegen mediation opzien en soms zelf ook al weten en beseffen dat het conflict of de situatie niet meer opgelost kan worden. 

Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op zodat wij hier samen over in gesprek kunnen gaan. En mocht je toch in of naar een exit mediation gesprek gaan, dan zijn wij de partij om voor jou aan tafel de ontslagonderhandeling te voeren. Met onze bak aan ervaring weten wij hoe wij moeten handelen om escalaties en conflicten te voorkomen waardoor een werknemer juist het onderste uit de kan zou gaan willen eisen.

Linda & Willianne van Ontslaghulp voor werkgevers

Willianne & Linda

Een ontslag kan snel rond zijn met de juiste aanpak! Onze ervaring is dat hoe beter het ontslag aan de voorkant wordt aangepakt hoe sneller een ontslag voor beide partijen (vaak ook goedkoper) rond komt. En hier willen we je graag bij gaan helpen. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Het ontslag van een werknemer op de juiste manier afhandelen?

Zo kan je van je werknemer af zonder dossier | E-book Ontslaghulp voor Werkgevers

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.