Aan welke eisen moet ik voldoen om iemand te ontslaan na 2 jaar ziekte
Gepubliceerd op 29 april 2024
Ziek uit dienst met een vaststellingsovereenkomst, kan dat?

Je werknemer gaat ziek uit dienst, maar hoe moet je dit precies vormgeven? Moet je werknemer een vaststellingsovereenkomst (VSO) ontvangen als deze ziek uit dienst gaat of moet je een ontslagvergunning UWV aanvragen? Wat zijn de rechten van de werknemer en hoe zit het precies met de transitievergoeding? We leggen je alles uit over ziek uit dienst met een vaststellingsovereenkomst in deze blog.

Wanneer gaat een werknemer ziek uit dienst?

Er zijn twee mogelijkheden wanneer een werknemer ziek uit dienst gaat. Dit kan het geval zijn wanneer een tijdelijk contract van een zieke werknemer niet wordt verlengd, of wanneer een werknemer uit dienst gaat en na het tekenen van de vaststellingsovereenkomst zich onverhoopt ziek meldt. 

Tijdelijk contract niet verlengen, ziek uit dienst

Een tijdelijk contract mag altijd niet verlengd worden, dus ook wanneer je werknemer ziek of zwanger is, mag je het tijdelijke contract niet verlengen. De reden waarom het tijdelijk contract niet verlengd wordt, mag nooit de ziekte of zwangerschap zijn. Dit moet altijd een werkgerelateerde reden hebben. Noem dit daarom nooit als reden van het niet verlengen bij je werknemer, en zeker niet op papier.

Wanneer het tijdelijke contract van een zieke werknemer niet verlengd wordt, gaat deze ziek uit dienst. In dit geval wordt er geen vaststellingsovereenkomst opgemaakt, omdat het gaat om een tijdelijk contract dat niet verlengd wordt. In de arbeidsvoorwaarden van het contract staat dit al opgenomen. Lees hier de gevolgen voor jou als werkgever en de stappen die je moet nemen na het ziek uit dienst treden van een werknemer.

Wel is het van cruciaal belang dat de transitievergoeding op de juiste manier wordt berekend. Helaas zien wij hier nog veel fouten in, omdat de HR medewerkers niet over de laatste, specialistische informatie beschikken hoe je de transitievergoeding dient te berekenen. Ook bij het uitbetalen van het openstaand verlofsaldo worden veel fouten gemaakt.

Werknemer gaat ziek uit dienst na het tekenen van de vaststellingsovereenkomst

Je werknemer heeft een vaststellingsovereenkomst getekend en daarna is deze ziek geworden. Het is goed om te weten dat je werknemer dan geen beroep meer kan doen op het eerdere dienstverband. De (bijna) ex-werknemer kan dus niet automatisch weer in dienst treden. Als er een vaststellingsovereenkomst is getekend, blijft deze in stand. Immers, niemand kan de toekomst voorspellen. Het kan voorkomen dat je werknemer na het tekenen van de vaststellingsovereenkomst ineens een ernstig ongeluk krijgt of een verschrikkelijke diagnose. Dan moet je werknemer wel goed opgevangen worden.

Dit betekent dat, in plaats van een ‘normale’ uitdiensttreding, je werknemer ziek uit dienst gaat. Er zijn een aantal verschillende criteria waar je op moet letten met deze vorm van ziek uit dienst. Dit leggen we allemaal uit in deze aparte blog: ziek na ontslag.

Ziek uit dienst met een vaststellingsovereenkomst?

In principe gaat een werknemer (bijna) nooit ziek uit dienst met een vaststellingsovereenkomst. Wanneer een werknemer namelijk ziek is, en zowel de werkgever als werknemer het erover eens zijn dat het beter is om met ontslag te gaan, dan zal wel een VSO worden opgemaakt, maar wordt de werknemer beter gemeld. Deze zal dus nooit ziek uit dienst gaan met een vaststellingsovereenkomst. 

Tip: lees hier meer over het ontslag van een langdurig zieke werknemer.

Heb jij een lastige ontslag casus en weet je niet wat je moet doen? Wat zijn nu precies de rechten en plichten van een werknemer en waar moet je aan voldoen? Of heb je geen dossier opgebouwd, maar wil je wel van je werknemer af? Wij, van Ontslaghulp voor Werkgevers, helpen werkgevers met ontslag op alle gebieden. Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op om je casus door te spreken en dan geven wij je eerlijk advies of en hoe wij je hierbij kunnen helpen. Of boek hier je gratis ontslag scan in, waarbij wij in 30 minuten telefonisch alles met je doornemen en aangeven hoe jij je werknemer kan ontslaan.

Linda & Willianne van Ontslaghulp voor werkgevers

Willianne & Linda

Een ontslag kan snel rond zijn met de juiste aanpak! Onze ervaring is dat hoe beter het ontslag aan de voorkant wordt aangepakt hoe sneller een ontslag voor beide partijen (vaak ook goedkoper) rond komt. En hier willen we je graag bij gaan helpen. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Het ontslag van een werknemer op de juiste manier afhandelen?

Zo kan je van je werknemer af zonder dossier | E-book Ontslaghulp voor Werkgevers

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.