Bedankt voor het downloaden van ons e-book! | Ontslaghulp voor werkgevers
Gepubliceerd op 6 februari 2024
Reorganisatie ontslag: hier moet je op letten!

Je wil een reorganisatie ontslag gaan doorvoeren. Dit kan een bedrijfseconomische reden zijn of omdat je de bedrijfsvoering efficiënter wil inrichten. Maar hoe werkt een reorganisatie ontslag precies? Wat zijn de stappen die je moet doorlopen en hoe werkt het afspiegelingsbeginsel? In deze uitgebreide blog doorlopen we alles over een reorganisatie ontslag.

Ontslag bij reorganisatie

Bij een reorganisatie ga je als werkgever aan de tafel zitten met je werknemer. Hier leg je uit dat er een reorganisatie komt en dat je (meestal) een sociaal plan hebt opgesteld. De werknemer heeft de ‘keuze’ uit het sociaal plan of uit een ontslagvergunning UWV. Een ontslagvergunning UWV is een basisdeal dat vaak een stuk minder aantrekkelijk is voor de werknemer dan een sociaal plan. In een sociaal plan kan het zo zijn dat je als werkgever bijvoorbeeld een outplacementbudget opneemt en de juridische kosten vergoedt voor de werknemer om de vaststellingsovereenkomst te laten controleren en de wettelijke transitievergoeding gaat vaak keer 1,5 of keer 2. 

Een ontslag bij reorganisatie kan verschillende redenen hebben. De meest voorkomende reden is bedrijfseconomisch, als de (financiële) resultaten van de organisatie tegenvallen zullen werknemers ontslagen moeten worden. Daarnaast komt het ook voor dat de bedrijfsvoering efficiënter ingericht dient te worden. Dan zie je vaak dat functies en/of afdelingen opgeheven worden. Hieronder zullen we eerst uitvoerig een reorganisatie ontslag met bedrijfseconomische reden bespreken, voordat we overgaan naar de efficiëntere bedrijfsvoering.

Wanneer kan ik een reorganisatie ontslag indienen?

Als de reorganisatie een bedrijfseconomische reden betreft (het gaat slecht met het bedrijf) dan dien je verschillende financiële gegevens bij het UWV aan te leveren. Het UWV wil namelijk zeker weten dat de reorganisatie terecht is en verlangt veel cijfers. Je vindt hier op de website van het UWV de actuele gegevens.

Reorganisatie ontslag met unieke functies en uitwisselbare functies

Je kan niet zomaar elke werknemer ontslaan bij een reorganisatie. Je dient de selectie op basis van een ontslagvolgorde te bepalen. Dit doe je door per uitwisselbare functie het afspiegelingsbeginsel toe te passen. 

Een uitwisselbare functie houdt in dat meerdere werknemers deze functie uitvoeren. Een financiële medewerker werkt bijvoorbeeld met 3 anderen op de afdeling. Zij hebben alle 3 een uitwisselbare functie.

Een unieke functie houdt in dat deze functie en taken maar één medewerker zijn toegewezen. Niemand anders doet dezelfde werkzaamheden als deze medewerker, waardoor het met recht een unieke functie mag worden genoemd. Het is eenvoudiger om een medewerker met een unieke functie te ontslaan dan een medewerker met een uitwisselbare functie. 

Dat is de reden waarom medewerkers vaak tijdens ontslaggesprekken aangeven dat zij eigenlijk een uitwisselbare functie hebben. Zij brengen ineens naar boven dat zij hele andere werkzaamheden doen dan jij als werkgever aangeeft. Zorg dat je van tevoren in de ontslagprocedure meteen de functieomschrijvingen naar het UWV hebt gestuurd. Zo laat je meteen al zien wat de functies zijn van de medewerkers die je wil ontslaan via een reorganisatie ontslag. Hier kan je aanvoeren waarom een medewerker een unieke functie of een uitwisselbare functie heeft.

Afspiegelingsbeginsel 

Je hebt eerst de uitwisselbare functies in kaart gebracht. Nu is het tijd om een verdere selectie te maken aan de hand van het afspiegelingsbeginsel voor de werknemers met een uitwisselbare functie.

De eerste selectie maken

Zijn er werknemers die een bepaalde tijdscontract hebben voor minder dan een half jaar? En werknemers die al in de AOW zitten? Deze 2 groepen werknemers dienen, samen met uitzendkrachten, als eerste bij een reorganisatie ontslagen te worden.

De tweede stap aan de hand van het afspiegelingsbeginsel

Na deze eerste selectie is het tijd om alle andere werknemers met uitwisselbare functies in leeftijdsgroepen te verdelen, welke uiteindelijk ook in percentages worden omgezet. Wie als laatste is aangenomen binnen de leeftijdsgroep met het hoogste percentage werknemers, wordt als eerste ontslagen.    

Herplaatsingsmogelijkheden

Juridisch dien je eerst een herplaatsingsmogelijkheid voor de werknemer te zoeken. Is er een andere functie binnen het bedrijf waar de werknemer met de ervaring en kwaliteiten terecht kan? Dan dien je je best te doen om deze te herplaatsen. Hoe langer een werknemer in dienst is geweest, hoe langer je je best moet doen om deze werknemer te herplaatsen. Als er geen mogelijkheden binnen de organisatie zijn, is het uiteraard niet mogelijk om de werknemer te herplaatsen.

Dien deel A altijd meteen in

De belangrijkste tip voor werkgevers die een reorganisatie ontslag willen doorzetten is het volgende. Dien altijd deel A van de ontslagprocedure voor alle werknemers die je via een reorganisatie wil ontslaan meteen in bij het UWV. 

Wat er namelijk kan gebeuren is dat een werknemer die in de wandelgangen hoort dat er een reorganisatie plaats gaat vinden zich gaat ziekmelden. Deze werknemer denkt dat je een zieke werknemer niet kan ontslaan door de ontslagbescherming. Dit klopt normaal gesproken tenzij deel A al is ingediend voor deze specifieke werknemer en deze zich hierna heeft ziekgemeld. Deel A gaat alleen over de gegevens van de werknemer, hier hoef je dus niet zo veel tijd mee kwijt te zijn.

Het beste is om eerst deel A van de ontslagvergunning in te dienen en de volgende dag met de werknemer om de tafel te gaan zitten. Op deze manier bescherm je je bedrijf op de beste manier tegen een ziekmelding waardoor het ontslag niet door zou kunnen gaan.

Bedrijfsvoering efficiënter inrichten? Reorganisatie ontslag

Als je aannemelijk kan maken dat je de bedrijfsvoering efficiënter kan inrichten door een medewerker te ontslaan, dan is het mogelijk om een reorganisatie ontslag door te voeren. Voorbeeld: een financiële medewerker boekt 40 uur per week facturen in. Je gaat over naar een nieuw systeem waar inkoopfacturen automatisch geboekt worden. De handmatige check die ca. 4 uur per week in beslag neemt kan door andere medewerkers gedaan worden. Deze financiële medewerker is nu dus overbodig geworden door efficiëntere bedrijfsvoering.

Wet melding collectief ontslag 

Wanneer je verwacht om binnen 3 maanden 20 werknemers of meer te moeten ontslaan wegens reorganisatie, geldt de Wet Melding Collectief Ontslag. Je dient de ontslagplannen voortijdig in te dienen bij het UWV en de vakbonden om te voldoen aan de wetgeving.

Samenvattende tips wanneer je een reorganisatie ontslag wil doorvoeren

  • Dien deel A van de ontslagvergunning altijd in voordat je de medewerker op de hoogte brengt. Zo voorkom je een ziekmelding en ontslagbescherming voor de werknemer.
  • Stuur de functieomschrijvingen meteen mee in de ontslagprocedure naar het UWV. Zo voorkom je discussies achteraf met werknemers wat zij nu precies wel of niet op dagelijkse basis voor werkzaamheden doen.

Reorganisatie ontslagvergoeding

Als je op de juiste manier hebt afgespiegeld en de juiste mensen hebt geselecteerd voor het ontslag, dan kan je wegens bedrijfseconomische redenen voor de mensen die geselecteerd zijn een ontslagvergunning bij het UWV aanvragen.

Een reorganisatie ontslag moet aan honderden wetten en regels voldoen. Er zijn te veel kleine sidenotes om op te noemen. In dit blog hebben we de belangrijkste regels omtrent reorganisatie ontslag genoemd en uitgelegd maar elke reorganisatie is uniek en dient op een andere manier te worden aangepakt. Ben je van plan om binnenkort een reorganisatie door te voeren? Neem dan vooraf altijd eerst contact met ons op zodat wij de berekeningen voor je kunnen doen, alle aanvragen starten bij het UWV, de vergunningen regelen én verder adviseren omtrent de gesprekken met de werknemers. Het is van het grootste belang dat een reorganisatie ontslag meteen goed wordt aangepakt zodat je geen financiële risico’s loopt.

Ben je niet tevreden over één of meerdere werknemers en twijfel je of je hen wilt ontslaan met als reden reorganisatie ontslag? Bel ons dan altijd eerst. Als je niet tevreden bent over je werknemer kan je deze niet zomaar ontslaan met als reden reorganisatie, maar er zijn wel andere mogelijkheden. Weet dat in 90% van de gevallen onze klanten geen dossier hebben en dat wij hen toch soms aan meerdere ontslagen tegelijk helpen. Zo hielpen we laatst een bedrijf dat 5 personen op sales wilde ontslaan. Elk ontslag is anders en wij kunnen je hierin adviseren en alle documenten voor je opstellen. Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op om de casus en mogelijkheden door te spreken.

Linda & Willianne van Ontslaghulp voor werkgevers

Willianne & Linda

Een ontslag kan snel rond zijn met de juiste aanpak! Onze ervaring is dat hoe beter het ontslag aan de voorkant wordt aangepakt hoe sneller een ontslag voor beide partijen (vaak ook goedkoper) rond komt. En hier willen we je graag bij gaan helpen. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Het ontslag van een werknemer op de juiste manier afhandelen?

Zo kan je van je werknemer af zonder dossier | E-book Ontslaghulp voor Werkgevers

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.