Gepubliceerd op 17 oktober 2023
Wat is de bedenktermijn van een vaststellingsovereenkomst?

Je bent er over uit, je wil je werknemer gaan ontslaan. Je bent bezig om een vaststellingsovereenkomst op te stellen maar wat is nu eigenlijk de bedenktermijn van een vaststellingsovereenkomst? Mogen zowel werkgever als werknemer zich bedenken en de vaststellingsovereenkomst ontbinden? In deze blog zetten we alle belangrijke informatie op een rij.

Bedenktermijn vaststellingsovereenkomst voor werknemers

De bedenktermijn van een vaststellingsovereenkomst voor werknemers is wettelijk gezien 21 dagen. Een werknemer krijgt 21 dagen de tijd om zich eventueel te bedenken en terug te komen op de getekende vaststellingsovereenkomst. Dit is natuurlijk een erg lange termijn.

Je mag bij wet afwijken van deze 21 dagen en er 14 dagen van maken, mits dit schriftelijk is overeengekomen en dus wordt vastgelegd in de vaststellingsovereenkomst. Staat er niets in de vaststellingsovereenkomst dan is het conform wetgeving automatisch 21 dagen. 

De bedenktermijn is gecreëerd om ervoor te zorgen dat werknemers die ondoordacht, in een opwelling, iets getekend hebben hier op terug kunnen komen. Soms worden werknemers namelijk onder druk gezet om te tekenen of voelen zij zich gehaast om het af te ronden. Vaak zien wij dat werknemers na het tekenen pas gaan nadenken over wat zij precies ondertekend hebben. Hier komen dan ook de twijfels of de vaststellingsovereenkomst wel rechtvaardig is en voldoet aan hun rechten en de situatie. Het is daarom van belang dat we het ontslag goed begeleiden en de werknemer met een goed gevoel laten tekenen. 

Bedenktermijn vaststellingsovereenkomst voor werkgevers

Voor een werkgever geldt geen bedenktermijn. Alles wat jij als werkgever in de vaststellingsovereenkomst zet, is bindend op het moment dat er twee handtekeningen onderstaan (en de werknemer zich niet bedenkt). Het is wel mogelijk om een aantal afspraken te maken in de vaststellingsovereenkomst om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Doordat wij ontslagexperts zijn bouwen wij extra zekerheden in. Mocht een werknemer zich toch bedenken dan zal je geen enorm verlies hierop draaien. Het kan voorkomen dat een werknemer zich bedenkt. Er zijn verschillende mogelijkheden om hierover iets op te nemen in de vaststellingsovereenkomst. Zo kom je als werkgever niet voor verrassingen te staan en tegelijkertijd niet voor nieuwe discussies en gedoe. Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op zodat wij je optimaal kunnen adviseren over de mogelijkheden van de vaststellingsovereenkomst en het voorkomen dat je werknemer gebruikmaakt van de bedenktermijn.

Ontbinding vaststellingsovereenkomst

Als de werknemer besluit om binnen de gestelde bedenktermijn terug te komen op de vaststellingsovereenkomst, dan is dit een ontbinding van de vaststellingsovereenkomst. De vaststellingsovereenkomst wordt ontbonden en de werknemer gaat weer aan het werk óf beide partijen zullen nogmaals rond de tafel gaan zitten om een nieuwe vaststellingsovereenkomst op te stellen. Een ontbinding van de vaststellingsovereenkomst is erg vervelend, maar helaas onontkoombaar door het recht van de bedenktermijn voor werknemers. In de ontslagzaken die wij bemiddeld hebben is er nooit eerder gebruik gemaakt van de bedenktermijn. Dit heeft te maken met onze aanpak en nette omgang met de werknemer. 

Laat ons je helpen om een goede vaststellingsovereenkomst op te stellen

Vind je het als werkgever lastig om een goede vaststellingsovereenkomst op te stellen? Dat is helemaal niet gek. Ontslag is maatwerk en elk ontslag is anders. Het is heel precies aanvoelen wat een goede deal is voor deze werknemer en wat de grootste belangen voor hem of haar zijn. Iemand met kort WW recht heeft bijvoorbeeld andere belangen dan iemand die lang WW recht heeft. Iemand die ziek is heeft weer andere belangen dan iemand die niet ziek is. 

Wij hebben inmiddels al duizenden vaststellingsovereenkomsten gezien en weten precies hoe wij voor beide partijen een goede vaststellingsovereenkomst kunnen adviseren. Op deze manier is de kans veel kleiner dat een werknemer zich bedenkt en de vaststellingsovereenkomst ontbindt. Zo is het ontslag sneller, beter en vaak goedkoper geregeld. Zowel jij als werkgever en je (ex-)werknemer kunnen weer snel met een goed gevoel naar de toekomst gaan kijken. 

Linda & Willianne van Ontslaghulp voor werkgevers

Willianne & Linda

Een ontslag kan snel rond zijn met de juiste aanpak! Onze ervaring is dat hoe beter het ontslag aan de voorkant wordt aangepakt hoe sneller een ontslag voor beide partijen (vaak ook goedkoper) rond komt. En hier willen we je graag bij gaan helpen. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Het ontslag van een werknemer op de juiste manier afhandelen?

Zo kan je van je werknemer af zonder dossier | E-book Ontslaghulp voor Werkgevers

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.