Wat is het verschil tussen de beëindigingsovereenkomst en vaststellingsovereenkomst? Is er eigenlijk een verschil? Wat wordt er precies bedoeld met deze twee termen? In dit blog gaan we hier dieper op in.
Is er een cruciaal verschil tussen de beëindigingsovereenkomst en vaststellingsovereenkomst?
Als we naar de wet gaan kijken dan is er wel degelijk een verschil tussen de beëindigingsovereenkomst en de vaststellingsovereenkomst. Echter, de twee termen worden zo vaak door elkaar gebruikt dat het handig is om eerst duidelijk te krijgen wat de twee termen afhankelijk van elkaar betekenen.
Wat is een beëindigingsovereenkomst?
Een beëindigingsovereenkomst wordt vrijwel altijd gebruikt om het einde van een arbeidsrelatie aan te duiden. In deze overeenkomst worden afspraken vastgelegd waaraan het ontslag, de werkgever en de werknemer moet voldoen. Na het tekenen van de beëindigingsovereenkomst mag de werknemer binnen 3 weken zonder opgaaf van reden de beëindigingsovereenkomst ontbinden, opnieuw onderhandelen of ‘weer’ in dienst komen. Tenzij er in de beëindigingsovereenkomst een afwijkende bedenktermijn is vastgesteld. Indien schriftelijk onderling bepaald wordt, mag men van 3 weken afwijken naar 2 weken bedenktijd. In de praktijk zien we dat er altijd 2 weken bedenktijd in een beëindigingsovereenkomst staat.
Wat is een vaststellingsovereenkomst?
De wet geeft aan dat een vaststellingsovereenkomst een geschil of een onzekerheid voorkomt of beslecht. Dit betekent dat, volgens de wet, altijd een conflict vooraf moet gaan aan een vaststellingsovereenkomst. Verder zijn dezelfde wettelijke afspraken betreft de termijn van het ontbinden van de overeenkomst geldig als bij een beëindigingsovereenkomst.
Wat is dan het verschil tussen een beëindigingsovereenkomst en vaststellingsovereenkomst?
Op het gebied van ontslag is er geen wezenlijk verschil te noemen. Op andere gebieden is er wel een duidelijk verschil tussen de twee termen. In het familierecht wordt de term vaststellingsovereenkomst vaak gebruikt om afspraken met betrekking tot bijvoorbeeld partneralimentatie vast te leggen. De vaststellingsovereenkomst wordt dus niet beperkt door het arbeidsrecht, terwijl dit bij de beëindigingsovereenkomst wel het geval is.
In het arbeidsrecht worden de twee termen door elkaar gebruikt en wordt er hetzelfde mee bedoeld. Bij beide overeenkomsten is het belangrijkste dat men mag afspreken wat men wil. Wat wil zeggen dat er zelf afspraken kunnen worden gemaakt betreft de transitievergoeding, ontslagvergoeding, datum uitdiensttreding, verlofcompensatie etc. Omdat er eindeloze mogelijkheden en onderhandelingen plaats kunnen vinden is het verstandig om een externe partij in te huren die de ontslagonderhandelingen zonder emoties leidt. Wij hebben inmiddels al 1000+ ontslagzaken succesvol uitonderhandeld en weten precies hoe wij een vaststellingsovereenkomst zo moeten opstellen dat alle risico’s geminimaliseerd worden. Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op om je situatie aan ons voor te leggen, waarna wij ons erin gaan verdiepen en je helpen om succesvol je werknemer te gaan ontslaan.
0 reacties