Gepubliceerd op 23 januari 2024
Ontslag met wederzijds goedvinden initiatief werknemer

Wat moet je doen als je werknemer naar je toekomt en aangeeft dat deze uitdienst wil met een vaststellingsovereenkomst en behoud van WW? Is het verstandig om een vaststellingsovereenkomst op te stellen en zo ja, wat moet hier dan instaan? Geen zorgen, wij van Ontslaghulp voor Werkgevers helpen je hierbij en geven je in dit blog alle tips voor een ontslag met wederzijds goedvinden initiatief werknemer.

Wat is belangrijk bij een ontslag met wederzijds goedvinden initiatief werknemer?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je als werkgever niet verplicht bent om mee te werken aan een vaststellingsovereenkomst. De werknemer kan ook ‘gewoon’ zelf ontslag nemen en uitdienst gaan. Echter kan het in sommige gevallen wel verstandig zijn om een vaststellingsovereenkomst op te stellen. 

Wanneer je als werkgever niet tevreden bent over je werknemer dan is het een win-win situatie als de werknemer uitdienst gaat. In zo’n geval is het verstandig om een vaststellingsovereenkomst op te stellen om de werknemer tegemoet te komen en ervoor te zorgen dat het ontslag snel doorgevoerd kan worden. Echter is het juist ook bij deze vaststellingsovereenkomst van cruciaal belang dat deze goed is opgesteld en alle risico’s zijn dichtgetimmerd. Ontslag is maatwerk en elk ontslag en situatie is verschillend. Laat daarom ervaren ontslagexperts de vaststellingsovereenkomst voor je opstellen.

Ontslag met wederzijds goedvinden bij werknemers die ziek zijn

Wanneer er geen chronische ziekte (aandoening waarbij over het algemeen geen uitzicht is op volledig herstel) is en je merkt dat je werknemer eigenlijk niet wilt re-integreren kan een ontslag voor beide partijen goed uitpakken. Je werknemer loopt namelijk enorm vast en is eigenlijk niet geholpen in zijn herstel door bij jou te blijven. 

Echter, is het belangrijk om duidelijk te hebben waar de werknemer staat in het ziekteproces en het herstel. Sommige werknemers zijn nu bijvoorbeeld nog te ziek om uit dienst te gaan, maar zouden over een paar maanden wel met ontslag kunnen gaan. Dit is maatwerk en per situatie en persoon verschillend. Neem altijd gratis en vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden en casus te bespreken, waarna wij je kunnen adviseren.

Neem in de VSO altijd op dat het initiatief vanuit de werkgever is gekomen

In de vaststellingsovereenkomst moet altijd staan dat het initiatief voor het ontslag vanuit de werkgever is gekomen, omdat de werknemer anders geen WW kan krijgen. Ook al komt de vraag voor een ontslag met wederzijds goedvinden als initiatief van de werknemer, toch zal in de vaststellingsovereenkomst dus iets anders komen te staan. Al deze risico’s, voor zowel werkgever als werknemer, moeten op de juiste manier in de vaststellingsovereenkomst worden opgenomen.

Juiste opzegtermijn

Iemand kan pas WW krijgen nadat de juiste opzegtermijn is gehanteerd. Welke opzegtermijn voor jou geldt, is afhankelijk van wat in het contract is opgenomen en/of in de CAO staat. Soms hebben werkgevers een afwijkende opzegtermijn voor de werknemer opgesteld. In dit geval is de opzegtermijn voor de werkgever eigenlijk altijd het dubbele. De werknemer kan mogelijk problemen krijgen met zijn WW-aanvraag wanneer de opzegtermijn niet goed staat. Twijfel je over welke opzegtermijn juist is, neem dan contact met ons op. 

Tips hoe je kan herkennen dat je werknemer openstaat voor een vaststellingsovereenkomst

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat jij graag van een werknemer af wilt en wil polsen of deze hiervoor open zou staan. Vraag dit nooit zomaar op de man af aangezien een werknemer dan van schrik in verzuim kan schieten en dit mogelijk het ontslag belemmert. Herken de signalen dat een werknemer met wederzijds goedvinden uit elkaar wilt gaan door onderstaande tips.

  • De werknemer geeft aan dat deze niet zeker weet of hij nog wel op zijn plek zit. De werkzaamheden boeien hem minder maar hij wil ook niet verder groeien binnen het bedrijf. Hij geeft aan dat hij vastzit in zijn werk en er geen voldoening meer uithaalt. Hij is toe aan rust en ruimte. Al deze uitspraken zijn indicatoren dat deze werknemer mogelijk met ontslag zou willen gaan.
  • De werknemer gaat frequent in verzuim. Deze meldt zich vaak ziek, voelt zich niet lekker en blijft dan één (of meerdere) dag(en) thuis. 
  • Je werknemer vraagt vaak vrij. Ook al zijn alle vakantiedagen al opgenomen, vraagt deze toch of hij/zij nog af en toe een dag extra vrij kan krijgen. 
  • Deze werknemer komt vaak te laat. De prioriteit ligt niet meer bij het werk, het kan hem/haar niet echt meer schelen om te laat te komen. Hij/zij heeft het toch niet meer naar de zin en maakt zich steeds minder druk om dit soort dingen.
  • Je werknemer zit ziek thuis met een burn-out of met situationele arbeidsongeschiktheid (werkgerelateerde ziekte, denk aan de werkdruk, collega’s etc.). Dit kunnen allemaal tekenen zijn dat deze werknemer niet meer op zijn/haar plek zit bij het bedrijf. Voor beide partijen zou het beter zijn als deze werknemer met ontslag gaat en een nieuwe baan zoekt.
  • De werknemer wil niet meer re-integreren. Deze is een aantal maanden ziek thuis geweest en moet van de bedrijfsarts weer gaan re-integreren maar deze werknemer kijkt daar zo tegenop dat de klachten worden verergerd. Ga in dat geval met de werknemer in gesprek: wil je wel re-integreren bij ons? Wat zou je het liefste doen? Hoe zie je de (nabije) toekomst voor je? Dit zijn allemaal vragen waarbij je rustig polst of deze werknemer nog wel bij jouw bedrijf wil blijven werken.

Wanneer je duidelijke signalen ontvangt dat de werknemer eigenlijk niet meer wilt werken voor jouw bedrijf dan is het verstandig om meteen contact met ons op te nemen. Wij geven je tips hoe je het eerste ontslaggesprek kan aanpakken en wat het eerste ontslagvoorstel zou moeten zijn dat fair is waardoor het ontslag sneller rond kan komen. Dit ligt allemaal aan de situatie, want zoals we al hebben aangegeven: ontslag is maatwerk. Er is niet één voorbeeld vaststellingsovereenkomst wat je bij iedere werknemer kan gebruiken, iedereen en elke situatie is verschillend. Een ontslag met wederzijds goedvinden initiatief werknemer is zeker mogelijk, maar leer de signalen herkennen en zorg er altijd voor dat in de vaststellingsovereenkomst staat dat het initiatief vanuit de werkgever komt.

Linda & Willianne van Ontslaghulp voor werkgevers

Willianne & Linda

Een ontslag kan snel rond zijn met de juiste aanpak! Onze ervaring is dat hoe beter het ontslag aan de voorkant wordt aangepakt hoe sneller een ontslag voor beide partijen (vaak ook goedkoper) rond komt. En hier willen we je graag bij gaan helpen. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Het ontslag van een werknemer op de juiste manier afhandelen?

Zo kan je van je werknemer af zonder dossier | E-book Ontslaghulp voor Werkgevers

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.