Gepubliceerd op 10 oktober 2022
Drie manieren waarop je een werknemer kan ontslaan

Het kan zijn dat je als werkgever een ontslag ontzettend lastig en ingewikkeld vindt. Wat moet er gebeuren? Wat is er mogelijk en hoe pak je dit aan? Er zijn 3 manieren hoe je een werknemer kan ontslaan. Een ontslag kan via een rechter, een ontslagvergunning UWV of via een vaststellingsovereenkomst. 

Wanneer ontsla je een werknemer via de (kanton)rechter?

Een ontslag via de rechter kan niet zomaar. Je moet voldoen aan een ontslaggrond. 

De ontslaggronden zijn:

a: Bedrijfseconomische redenen
b: Langdurige arbeidsongeschiktheid
c: Frequent ziekteverzuim
d: Disfunctioneren
e: Verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer
f:  Werkweigering wegens gewetensbezwaren
g: Verstoorde arbeidsverhouding
h: Andere omstandigheden
i:  De cumulatie grond (is een combinatie uit bovenstaande)

Voor het aantonen van disfunctioneren moet je bijvoorbeeld een flink dossier hebben opgebouwd van diverse verslagleggingen om aan te tonen dat er intensief aan verbetering is gewerkt. In de praktijk is het dan ook veel werk om met een goed dossier bij de rechter te komen die ook echt zorgt voor een ontslag. Een ontslag bij een rechter kan alleen als je er alles aan hebt gedaan om dit ontslag te voorkomen en het niet langer meer door kan gaan. Het moet ‘aannemelijk’ en ‘logisch’ zijn dat beide partijen gewoon niet meer met elkaar verder kunnen. 

Wat zijn de nadelen van een ontslag via de rechter?

Een ontslag via de rechter kost vaak veel tijd, geld en de uitkomst is altijd onzeker. Een rechter gaat altijd eerst kijken of er een compromis gesloten kan worden. Qua kosten moet je al snel denken aan minimaal € 5.000. De onzekere factor van deze route is de duur van de hele zaak. Gaat de tegenpartij flink in verweer dan kunnen de kosten nog verder oplopen. Uiteindelijk gaat de rechter bepalen welke ontslagvergoeding je moet betalen. Je hebt via deze weg dus zelf weinig in handen, het is onzeker. Wij adviseren dit uitsluitend wanneer je er met een vaststellingsovereenkomst samen niet uit bent gekomen. Zorg dat je ondertussen wel een goed dossier opbouwt zodat je uiteindelijk via de rechter alsnog je werknemer kan ontslaan. 

Wanneer ontsla je een werknemer via de ontslagvergunning bij het UWV?

Een ontslag via het UWV kan in twee situaties namelijk bij langdurige ziekte (meestal na 2 jaar ziekte tenzij je een loonsanctie krijgt dan kan dit langer zijn) of bij bedrijfseconomische redenen

Hoe werkt een ontslagvergunning UWV?

Je vraagt het UWV toestemming voor het ontslag van je werknemer. Het UWV is een onvoorspelbare organisatie. Je weet vooraf nooit zeker of je die ontslag toestemming krijgt. 

Voorbeeld: bij toestemming voor een 2 jaar ziekte ontslag moet er bijvoorbeeld geen herstel mogelijk zijn binnen de komende 26 weken. 

Wanneer je wegens bedrijfseconomische redenen je werknemer wilt ontslaan moet je bijvoorbeeld de slechte cijfers laten zien of je afspiegelingsbeginsel. 

Het afspiegelingsbeginsel is een verplichte wettelijke methode waarop je werknemers hoort te selecteren voor ontslag, zodat de juiste werknemer geselecteerd wordt voor het ontslag. Vervolgens geeft het UWV enkel toestemming of dit mag. Hierbij moet je standaard de juiste opzegtermijn hanteren en de wettelijke transitievergoeding betalen aan de werknemer. 

Wat zijn de nadelen van een ontslag via een ontslagvergunning UWV?

  • Door de grote achterstanden bij het UWV kan een ontslagvergunning lang duren, dit houdt de boel op. 
  • Je hebt geen zekerheid of je de (toestemming) ontslagvergunning krijgt.
  • Bij 2 jaar ziekte is het nadeel dat je dan een opzegtermijn moet hanteren waarbij je dus meer transitievergoeding moet betalen. In een vaststellingsovereenkomst hoef je namelijk na 2 jaar ziekte geen opzegtermijn te hanteren. 

Wanneer kan je een werknemer ontslaan met een vaststellingsovereenkomst?

Je kan een werknemer altijd een vaststellingsovereenkomst aanbieden. Je mag samen afspraken maken over de inhoud van deze vaststellingsovereenkomst. Je bent beiden vrij om dit te tekenen of af te wijzen. Zodra er twee handtekeningen onder deze vaststellingsovereenkomst staat is de arbeidsovereenkomst ontbonden. Hiermee is er een ontslag met wederzijds goedvinden. 

In een vaststellingsovereenkomst kan en mag je met elkaar afspreken wat je wilt. Je wilt als werkgever natuurlijk dat dit goed gebeurt en dat alles netjes geregeld is voor beide partijen. Denk hierbij aan de juiste opzegtermijn en de juiste voorwaarden om een WW aan te kunnen vragen. Eventuele fouten in een vaststellingsovereenkomst kunnen grote gevolgen hebben voor de werknemer maar ook voor jou als werkgever. Je wilt niet dat het UWV beslist dat je je werknemer terug moet nemen omdat er iets niet goed is gedaan. Schakel daarom altijd hulp in. 

In dit blog, ‘wat is een vaststellingsovereenkomst?’ leggen we alles zeer uitgebreid uit. Wanneer je werknemer bijvoorbeeld ziek is denken veel werkgevers dat je de zieke werknemer niet kan ontslaan. In sommige situaties zijn er toch mogelijkheden om een zieke werknemer te ontslaan. Wanneer je werknemer bijvoorbeeld zwanger is ligt het aan de reden van het ontslag wanneer iets wel of niet zou kunnen. Deze situaties betreffen altijd maatwerk. 

Voordelen van een vaststellingsovereenkomst

Wij zien geen nadelen van een vaststellingsovereenkomst en adviseren iedereen om het altijd, indien mogelijk, via deze weg op te lossen.

  • Dit is de goedkoopste en snelste weg naar een ontslag. 
  • Een gegarandeerd ontslag zodra er twee handtekeningen staan. 
  • Je kan in een vaststellingsovereenkomst alles vastleggen. Dus ook zaken over geheimhouding, concurrentiebeding, relatiebeding, nevenwerk, studieschulden en ga zo maar door. 

Van cruciaal belang hoe je een vaststellingsovereenkomst overbrengt

Maar let op.. wanneer je een slecht eerste ontslagvoorstel neerlegt of bijvoorbeeld het ontslaggesprek onhandig aanpakt dan zal het ontslagtraject moeizaam verlopen, mogelijk niet lukken en/of veel duurder uitpakken. 

Zorg er dus, samen met ons, voor dat je goed voorbereid bent. Samen bereiden we het gesprek voor en zorgen we ervoor dat je werknemer met de juiste informatie de deur uitloopt. Ben je als werkgever bewust van je rol en schakel de juiste hulp in zodat je het direct goed doet. Neem vrijblijvend contact op om jouw situatie te bespreken zodat we jou kunnen adviseren en helpen met het beste ontslag.

Hoe beter het ontslag aan de voorkant wordt aangepakt, hoe sneller en goedkoper een ontslag rond is! 

Linda & Willianne van Ontslaghulp voor werkgevers

Willianne & Linda

Een ontslag kan snel rond zijn met de juiste aanpak! Onze ervaring is dat hoe beter het ontslag aan de voorkant wordt aangepakt hoe sneller een ontslag voor beide partijen (vaak ook goedkoper) rond komt. En hier willen we je graag bij gaan helpen. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Het ontslag van een werknemer op de juiste manier afhandelen?

Zo kan je van je werknemer af zonder dossier | E-book Ontslaghulp voor Werkgevers

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.