Veel werkgevers denken onterecht dat de hele boel op slot zit als hun werknemer ziek is. Er is niets mogelijk en als werkgever kan je niets doen als iemand ziek is, toch? Dit is niet helemaal het geval. In sommige situaties is ontslag tijdens langdurige ziekte mogelijk. Sterker nog: soms is het voor een werknemer zijn herstel zelfs beter om bij een werkgever weg te gaan en ontslag tijdens ziekte te nemen of krijgen. Of anders ieder geval een stip op de horizon (einde dienstverband) te hebben staan.
Pak het goed en zorgvuldig aan, overleg met een ontslagexpert
Ontslag tijdens langdurige ziekte moet zeer zorgvuldig aangepakt worden. Wanneer je dit niet goed aanpakt kan het ziektetraject escaleren. Het zal dan voor nog grotere problemen en langere ziekte zorgen. Dit wil je voorkomen.
Waarom is ontslag tijdens ziekte zo complex?
Een werkgever heeft conform de wet de verplichting om 2 jaar ziekte te begeleiden en er alles aan te doen om de werknemer te laten herstellen/re-integreren in eigen werk of aangepast werk. Dit is allemaal vastgelegd in de Wet Verbetering Poortwachter. De werkgever moet daarnaast 2 jaar lang loon doorbetalen. Sommige branches kennen zelfs een derde jaar loondoorbetaling bij ziekte.
Het UWV accepteert het niet wanneer een werkgever ontslag tijdens ziekte tekent om onder al haar verplichtingen uit te kunnen komen. Het gevaar zit hem er dan met name in dat een zieke werknemer die instemt met ontslag zijn Ziektewet-uitkering niet krijgt. Daarnaast krijgt de zieke werknemer ook geen WW-uitkering. Voor een WW-uitkering moet een werknemer namelijk in staat zijn om te solliciteren en te kunnen werken. De werknemer blijft in dit geval zonder inkomen of uitkering achter. Uiteraard willen alle partijen dit voorkomen.
Verschil tussen chronische ziektes en overspannenheid, burn-out
Er zijn verschillende soorten ziektes en diagnoses vast te stellen bij zieke werknemers. Het is verstandig om het verschil te weten tussen de chronische ziektes en de overspannenheid, burn-out.
Chronische ziektes en serieuze diagnoses
Wij zeggen altijd dat er een verschil is in diagnoses en ziektes. Wanneer iemand een serieuze chronische ziekte of diagnose heeft dan adviseren wij zelden om een mogelijk ontslag bespreekbaar te gaan maken. In deze situaties moeten werkgever en werknemer vaak 2 jaar ziekte met elkaar uitzitten en naar de WIA keuring gaan. Deze ziekte en diagnose is vaak blijvend en voor altijd. Ga als werkgever vooral niet op de stoel van een arts zitten. Als een werknemer aangeeft niet open te staan voor een uitdiensttreding, neem dit dan serieus. In dit specifieke geval zijn wij ook geen partij die aan een ontslag tijdens ziekte willen meewerken.
Overspannen burn-out
Is de werknemer overspannen of heeft de werknemer een burn-out? Dan kan een vertrek bij de werkgever soms juist de beste oplossing zijn. De vraag is dan wel weer: waar staat je werknemer precies in zijn herstel? Zit deze er nog midden in of komt er al licht aan het eind van de tunnel? Is de overspannenheid door het werk gekomen? Wat is het advies van de bedrijfsarts? Wanneer verwacht de bedrijfsarts dat iemand weer hersteld kan zijn? Dit zijn allemaal vragen die wij willen weten om mee te kunnen denken of en wanneer een ontslag tijdens ziekte eventueel bespreekbaar gemaakt kan worden.
Is het beter voor de werknemer om niet terug te keren na ziekte?
Veel werknemers zijn vaak mede door werk overspannen geraakt. Het is vaak een combinatie van privé- en werkgerelateerde zaken waarbij het werk dan vaak de druppel is die de emmer deed overlopen. Er zijn verschillende redenen waardoor werknemers overspannen raken:
- De werkdruk was te hoog.
- De functie vraagt te veel.
- Werknemer kan het niet vinden met de leidinggevende.
- Werkgever is niet flexibel geweest met de privé situatie van iemand.
- Iemand ligt niet lekker in de groep of de organisatie past niet (meer) bij hen.
Wat we in de praktijk zien is dat werknemers in de periode van thuiszitten gaan nadenken. Vaak zijn ze tot het besef gekomen dat teruggaan naar de oude situatie geen optie meer is. De meest voorkomende reden is dat ze bang zijn dat ze, als ze in dezelfde situatie terugkomen, over een tijdje weer zullen uitvallen. Hierdoor staan vaak meer werknemers open voor een mogelijk ontslag of vertrek dan veel werkgevers denken. Dit ontstaat vaak op het punt dat de bedrijfsarts voor het eerst weer gaat beslissen of iemand na een periode van ‘rust’ weer moet gaan starten met de eerste re-integratie uren.
Het lastige is dat veel werkgevers maar ook werknemers denken dat er niets mogelijk is. Ze hebben het gevoel dat er geen andere keuze is dan te blijven en hier te moeten re-integreren. Blijf in gesprek met je werknemer om deze signalen te herkennen. Er zijn namelijk wel andere mogelijkheden zoals ontslag tijdens langdurige ziekte.
Een ontslagvoorstel is maatwerk
Hoe je het gesprek met de werknemer aangaat is van cruciaal belang. Het eerste ontslagvoorstel dat je neerlegt is ook van cruciaal belang. Leg je een slechte deal op tafel dan zal de advocaat op scherp gaan, maar ook je werknemer. Luisteren naar wat deze werknemer nodig heeft is enorm belangrijk.
De één wil meer tijd kopen in plaats van meer geld terwijl de ander juist behoefte heeft aan hulp en begeleiding met de transitie naar nieuw werk. Werknemers op leeftijd zijn doodsbang niet meer aan het werk te komen of een gat in hun pensioen te krijgen. Er zijn ontzettend veel verschillende type werknemers, iedereen is anders. Elke werknemer heeft andere wensen of belangen. Hier moet je als werkgever van tevoren rekening mee houden en op inspelen.
Werknemer moet fit de WW in kunnen.
Besef je dat een werknemer op het moment van uitdiensttreding ‘fit de WW’ in moet kunnen. We moeten dus goed kijken hoeveel tijd deze werknemer nodig heeft om in alle rust te kunnen herstellen. Wanneer denkt een werknemer, en mogelijk de bedrijfsarts, dat iemand ‘hersteld’ kan zijn? Dit alles neem je in het totaal plaatje mee.
Wat je absoluut moet voorkomen is dat je je werknemer boos maakt. Deze wil dan het onderste uit de kan halen of jou een hak zetten. Investeren in een ontslagexpert is van groot belang omdat onze bewezen aanpak laat zien dat een ontslag sneller rond is als deze goed wordt aangepakt met een nette deal voor de werknemer.
41ste ziekteweek melding
Wat werkgevers en werknemers zich moeten beseffen is dat het UWV vanaf week 41 weet dat iemand ziek is. Werkgevers zijn namelijk verplicht de werknemer in de 41ste ziekteweek ziek te melden bij het UWV. Dit moet je meenemen in je ontslagvoorstel omdat je niet te snel een WW kan aanvragen als iemand pas net op langdurige ziekte bij het UWV bekend staat. Daarom zie je vaak ook langere einddatums in vaststellingsovereenkomsten. De werknemer moet echt even de tijd gehad hebben om fit de WW in te kunnen gaan.
Werknemer moet zich bij voorkeur hersteld melden
Het is gebruikelijk dat een werknemer zich op het moment van tekenen van een vaststellingsovereenkomst beter meldt. Als de tegenpartij dit niet wil dan moeten er andere goede afspraken gemaakt worden. Betrek hier altijd een ontslagexpert bij.
Een werknemer krijgt vaak een X periode vrijstelling van werk. Door de betermelding hoeft die niet te voldoen aan re-integratieverplichtingen. In de praktijk zien we dat werknemers vaak nog sneller dan verwacht herstellen doordat ze volledig rust krijgen en een stip op de horizon zien. Namelijk een einde dienstverband bij de werkgever.
Vaak stellen wij voor onze klanten een addendum op bij de vaststellingsovereenkomst waar ziekte-afspraken in staan. Bijvoorbeeld dat een werknemer zich niet opnieuw ziek mag melden met deze ‘oude/huidige’ klachten. Niemand heeft uiteindelijk een glazen bol. Wordt iemand morgen aangereden door een bus of krijgt die opeens een ernstige diagnose dan moet iemand zich alsnog ziek kunnen melden. De vaststellingsovereenkomst gaat dan alsnog door en in dat geval zal er dan een ziek uitdienstmelding plaatsvinden.
Je kan niet ontslag tekenen én de ziektewet in gaan.
Wanneer je een ontslag tekent moet de werknemer zich dus beter melden en de WW in gaan. Je kan niet tijdens een vast contract voor onbepaalde tijd een ontslag tekenen en de ziektewet bij het UWV in gaan. Je moet dan echt de WW in. Tenzij je onverwachts toch ziek bent geworden tijdens de uitloop van de vaststellingsovereenkomst en alsnog ziek uit dienst bent gemeld.
Advies aan werknemers:
- Bij voorkeur (tenzij het echt niet anders kan) meld je je niet ziek bij het UWV binnen 1 maand na uitdiensttreding.
- Praat met het UWV niet over het feit dat je tijdens ziekte een VSO hebt getekend.
- Moet je je toch ziek melden, bespreek dit dan altijd eerst met je juridisch adviseur of ons. Voorkom dat je jezelf in de vingers snijdt.
Pas op met hoe je een ontslag tijdens ziekte aanpakt
Wat wij tegen al onze klanten zeggen is: “pas ontzettend op met wat je doet”. Want als je het verkeerd aanpakt dan voelt de werknemer het alsof die een trap na krijgt. Dit is echt een gigantische mentale klap in het gezicht. Werknemers voelen zich letterlijk Knock Out geslagen. Je wilt absoluut voorkomen dat ze zich zo voelen. Ze moeten voelen dat je oprecht met ze meedenkt en dat je een mogelijke oplossing met ze wilt bespreken. Je wilt voorkomen dat ze onrecht voelen terwijl dit helemaal niet je intentie is. Anders krijg je een zeer lastige en moeizame ontslag tijdens ziekte onderhandeling.
Een ontslag tijdens ziekte kan in veel situaties oprecht de beste oplossing voor de werknemer en werkgever zijn. Dit is wat de werknemer moet gaan voelen.
Onze uitgebreide ontslaghulp voor ontslag tijdens ziekte
- Is ontslag tijdens ziekte überhaupt een optie?
- Zo ja, wanneer is het beste moment om dit aan te kaarten (dit is maatwerk).
- Hoe kaart je deze ‘optie’ aan bij de werknemer?
- Wat zeg je wel en niet in dit ‘ontslaggesprek’.
- Welk eerste ontslagvoorstel zet je op papier.
- Het contact met de juridische tegenpartij is van cruciaal belang en vooral ook wie dit onderhoudt. Wij laten hen voelen dat wij oprecht meedenken en de beste oplossing voor iedereen willen zoeken. Zo krijgen wij de tegenpartij sneller op onze hand. Een ervaren HR manager is geen ontslagexpert. Ontslag is echt een vak apart waarbij kennis en ervaring in ontslag het verschil maken voor het slagen van de zaak. Wij hielpen diverse werkgevers in complexe situaties aan een goede ontslagoplossing waar uiteindelijk de werknemer ook blij mee was. Neem vrijblijvend contact op. Wij helpen je met het vinden van een goede ontslagoplossing.
0 reacties