Deze 60+ regeling is er sinds 1 oktober 2022 en is ontstaan omdat er grote achterstanden bij het UWV zijn met betrekking tot WIA keuringen. Er zijn veel te weinig verzekeringsartsen om werknemers te keuren. 

Besef als werkgever dat een werknemer geen verstand heeft van alles omtrent zijn WIA en verzuim. Een werknemer krijgt de zenuwen van de 60 plus regeling en vraagt zich af of die hier wel aan mee moet werken. Zorg dus dat je uitlegt wat dit inhoudt en wat de overwegingen voor de werknemer zijn.

Daarom even een aantal feiten op een rij:

  • Er is wel een RIV toetsing of de werkgever en de werknemer voldoende aan re-integratie hebben gedaan dus de werkgever kan ook in deze situatie alsnog een loonsanctie krijgen. Tenzij de loonsanctie oplegperiode voorbij is.

  • Ze noemen dit ook wel de vereenvoudigde WIA beoordeling.

  • De werknemer moet op het moment van indienen van de WIA aanvraag 60+ zijn. Ben je dus net geen 60 dan heb je gewoon pech.

  • De werknemer krijgt geen medische keuring van een verzekeringsarts van het UWV.

  • Er komt alleen een gesprek met de arbeidsdeskundige.

  • De werknemer krijgt automatisch een 80-100% WIA tenzij je nog bij je eigen werkgever meer dan 65% van je eigen salaris kunt verdienen.

  • Dit betekent niet dat de werknemer volledig arbeidsongeschikt is. Dit kan je namelijk alleen zeggen als er een medische keuring is geweest. Hoeveel iemand arbeidsongeschikt is weten we eigenlijk niet, maar ze krijgen een WIA-uitkering op basis van 80-100%.

  • De werkgevers die eigenrisicodrager (ERD) zijn krijgen deze WIA uitkering niet doorbelast. Een eigenrisicodrager betaalt namelijk 10 jaar lang de WIA-uitkering van de werknemer (vaak achter de schermen).

  • Werkgevers worden op geen enkele manier financieel benadeeld door deze vereenvoudigde WIA keuring. Voor de werkgever is er dus geen enkele reden waarom je niet aan deze regeling mee zou willen werken.

  • Deze 80-100% is tot aan AOW leeftijd. We verwachten dat er geen herkeuringen zullen plaatsvinden in verband met alle achterstanden bij het UWV.

  • Ook werknemers die bij een herkeuring 60+ zijn komen ook in aanmerking voor de 60+ plus WIA afkeuringsregeling.

  • Wil werkgever of werknemer niet meewerken aan deze 60+ regeling dan volgt er een gewone WIA keuring (die mogelijk nog heel lang op zich kan laten wachten!).

Een IVA uitkering krijgt een werknemer niet zomaar.

De IVA uitkering wordt niet zomaar meer toegekend. Dus eigenlijk is deze 80-100% afkeuring een goede rust en zekerheid voor werknemers en mogelijk de ‘beste’ uitslag. Met een reguliere beoordeling kan het ook maar zo zijn dat de werknemer mogelijk onder de 35% afgekeurd wordt en daarmee geen WIA-uitkering krijgt. Dit is dus ook belangrijk om aan je werknemer uit te leggen.

Als een werknemer per se een IVA zou willen en denkt deze echt te kunnen krijgen dan zou je als werknemer kunnen besluiten niet mee te doen aan deze 60+ vereenvoudigde WIA keuring. Met een IVA uitkering tel je bijvoorbeeld wel mee voor het aanvragen van hypotheken of leningen. Met de WGA is dit niet zo omdat dit eigenlijk geen duurzame afkeuring is.

Hoe nu verder met re-integratie na de afkeuring zonder ERD werkgever?

  • Het dossier van werknemer wordt aan het UWV overgedragen (indien geen ERD werkgever). Dit omdat je niet volledig arbeidsongeschikt bent, omdat er dus geen officiële medische keuring is geweest.

  • De arbeidsdeskundige van het UWV gaat samen met jou kijken naar werkzaamheden die je nog wel kunt uitvoeren. Je hebt in principe geen sollicitatieplicht meer als werknemer in deze 80-100% keuring. Dus dit is allemaal een beetje een wassen neus. 

Hoe zit het nu met re-integratieverplichtingen met een ERD werkgever?

  • De ERD werkgever blijft verantwoordelijk voor re-integratie.

  • Ze moeten alsnog deze groep werknemers helpen met het zoeken van werk en mogelijkheden. Echter zit hier geen controle op. En zie je in de praktijk dat iedereen het verder laat. Stel dat je werknemer aanklopt bij de ERD werkgever voor hulp dan moet de ERD werkgever dit wel bieden.

Kan de werknemer later alsnog om de 60+ keuring vragen?

Nee.. dit kan niet. Dus stel dat de reguliere beoordeling ‘slecht’ voor de werknemer uitpakt dan kan deze niet alsnog wisselen naar de 60+ regeling. 

Tot wanneer duurt deze 60+ regeling?

Op dit moment is de 60+ regeling er tot 31 december 2023. Wij vermoeden dat deze regeling verlengd gaat worden omdat de achterstanden niet ‘snel’ ingelopen gaat worden en het tekort aan verzekeringsartsen niet zomaar opgelost is. 

In veel gevallen kan je al eerder een ontslag na 2 jaar ziekte regelen ondanks dat de WIA beslissing er nog niet is. Heb je hierbij hulp nodig en wil je weten wat mogelijk is? Neem dan gratis en vrijblijvend contact met ons op.