Gepubliceerd op 5 mei 2023
Doe je er wel of niet goed aan om mee te werken aan de 60-plus WIA-keuringsregeling?

De vereenvoudigde 60+ WIA-keuringsregeling is er sinds 1 oktober 2022. Het is ontstaan omdat er grote achterstanden bij het UWV zijn met betrekking tot WIA keuringen. Er zijn veel te weinig verzekeringsartsen om werknemers te keuren. Besef je dat een werknemer vaak geen verstand heeft van alles omtrent WIA en verzuim. Een werknemer krijgt de zenuwen van de 60+ WIA-keuringsregeling en vraagt zich af of die hier wel aan mee moet werken. Zorg dus dat je uitlegt wat dit inhoudt en wat de overwegingen voor de werknemer zijn. Alle informatie over de vereenvoudigde 60+ WIA-keuringsregeling vind je hieronder.

Wat is de vereenvoudigde 60+ WIA-keuringsregeling?

 • Er is een RIV toetsing of de werkgever en de werknemer voldoende aan re-integratie hebben gedaan. Met de vereenvoudigde 60+ WIA-keuringsregeling kan de werkgever dus alsnog een loonsanctie krijgen. Tenzij de loonsanctie oplegperiode voorbij is.
 • Ze noemen dit ook wel de vereenvoudigde WIA beoordeling.
 • De werknemer moet op het moment van einde wachttijd (2 jaar ziekte) 60 jaar zijn. Ben je dus net geen 60 dan heb je pech en geldt dit niet voor jou.
 • De werknemer krijgt geen medische keuring van een verzekeringsarts van het UWV.
 • Er komt alleen een gesprek met de arbeidsdeskundige.
 • De werknemer krijgt automatisch een 80-100% WIA tenzij je nog bij je eigen werkgever meer dan 65% van je eigen salaris kunt verdienen.
 • Dit betekent niet automatisch dat de werknemer volledig arbeidsongeschikt is. Dit kan alleen zeggen als er een medische keuring is geweest. Hoeveel iemand arbeidsongeschikt is weten we niet precies. De WIA-uitkering is op basis van 80-100%.
 • De werkgevers die eigenrisicodrager (ERD) zijn krijgen deze WIA uitkering niet doorbelast. Een eigenrisicodrager betaalt namelijk 10 jaar lang de WIA-uitkering van de werknemer (vaak achter de schermen).
 • Werkgevers worden op geen enkele manier financieel benadeeld door deze vereenvoudigde WIA keuring. Voor de werkgever is er geen enkele reden waarom je niet aan deze regeling mee zou willen werken.
 • Deze 80-100% is tot aan AOW leeftijd. We verwachten dat er geen tussentijdse herkeuringen zullen plaatsvinden in verband met alle achterstanden bij het UWV.
 • Wil werkgever of werknemer niet meewerken aan deze 60+ regeling dan volgt er een gewone WIA keuring (die mogelijk nog heel lang op zich kan laten wachten!).

Een IVA uitkering krijgt een werknemer niet zomaar.

De IVA uitkering wordt niet zomaar meer toegekend. Dus eigenlijk is deze 80-100% afkeuring een goede rust en zekerheid voor werknemers en mogelijk de ‘beste’ uitslag. Met een reguliere beoordeling kan het ook zo zijn dat de werknemer mogelijk onder de 35% afgekeurd wordt en daarmee geen WIA-uitkering krijgt. Dit is dus zeer belangrijk om goed aan je werknemer uit te leggen.

Als een werknemer per se een IVA zou willen en denkt deze echt te kunnen krijgen dan kan je als werknemer besluiten niet mee te doen aan deze 60+ vereenvoudigde WIA keuring. Met een IVA uitkering tel je bijvoorbeeld wel mee voor het aanvragen van hypotheken of leningen. Met de WGA is dit niet zo omdat dit eigenlijk geen duurzame afkeuring is. Ook is de IVA 75% van het WIA maandloon ipv 70% bij een WGA. 

Hoe nu verder met re-integratie na de afkeuring zonder eigenrisicodrager werkgever?

 • Het dossier van de werknemer wordt aan het UWV overgedragen (indien geen eigenrisicodrager werkgever). Dit omdat je niet volledig arbeidsongeschikt bent, omdat er dus geen officiële medische keuring is geweest.
 • De arbeidsdeskundige van het UWV gaat samen met jou kijken naar werkzaamheden die je nog wel kunt uitvoeren. Je hebt in principe geen sollicitatieplicht meer als werknemer in deze 80-100% keuring.

Hoe zit het nu met re-integratieverplichtingen met een eigenrisicodrager werkgever?

 • De eigenrisicodrager werkgever blijft verantwoordelijk voor re-integratie.
 • De werkgever moet alsnog deze groep werknemers helpen met het zoeken van werk en mogelijkheden. Echter, hier zit geen controle op. In de praktijk blijkt dat iedereen hier vaak snel de handen van aftrekt. Stel dat je werknemer aanklopt bij de eigenrisicodrager werkgever voor hulp dan moet de werkgever dit wel bieden.

Kan de werknemer later alsnog om de 60+ WIA-keuringsregeling vragen?

Nee, dit kan niet. Stel dat de reguliere beoordeling ‘slecht’ voor de werknemer uitpakt dan kan deze niet alsnog wisselen naar de 60+ WIA-keuringsregeling. 

Tot wanneer duurt deze 60+ WIA-keuringsregeling?

Op dit moment is de 60+ WIA-keuringsregeling er tot 31 december 2023. Wij vermoeden dat deze regeling verlengd gaat worden omdat de achterstanden niet ‘snel’ ingelopen gaan worden. Het tekort aan verzekeringsartsen is niet zomaar opgelost. 

In veel gevallen kan je al eerder een ontslag na 2 jaar ziekte regelen ondanks dat de WIA beslissing er nog niet is. Heb je hierbij hulp nodig en wil je weten wat mogelijk is? Neem dan gratis en vrijblijvend contact met ons op.

 

Linda & Willianne van Ontslaghulp voor werkgevers

Willianne & Linda

Een ontslag kan snel rond zijn met de juiste aanpak! Onze ervaring is dat hoe beter het ontslag aan de voorkant wordt aangepakt hoe sneller een ontslag voor beide partijen (vaak ook goedkoper) rond komt. En hier willen we je graag bij gaan helpen. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Het ontslag van een werknemer op de juiste manier afhandelen?

Zo kan je van je werknemer af zonder dossier | E-book Ontslaghulp voor Werkgevers

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.