Gepubliceerd op 14 november 2023
Zwanger en ontslag: alle informatie

Mag het contract van een zwangere werknemer niet verlengd worden als deze een tijdelijk contract heeft? Mag een zwangere werknemer instemmen met een ontslag met wederzijds goedvinden? En wat als er een reorganisatie plaatsvindt? Wat zijn überhaupt de rechten van een zwangere werknemer? Wij nemen je mee in alle verschillende casussen over zwanger en ontslag in deze blog.

Ontslag bij zwangerschap tijdelijk contract

Een tijdelijk contract mag altijd gestopt worden. Of iemand nu ziek of zwanger is, een tijdelijk contract hoeft nooit verlengd te worden als jij als werkgever dit niet wil. Er mag alleen niet als reden worden opgeven dat het contract niet wordt verlengd omdat iemand zwanger of ziek is. Dit mag nooit de achterliggende reden zijn. Een ontslag is dan ook niet het juiste woord voor het niet verlengen van een tijdelijk contract.

Voor een zwangere werknemer met een onbepaalde tijdscontract ligt het wat moeilijker. Daar wordt wel gesproken over een echt ontslag. Hieronder worden de verschillende situaties besproken.

Mag een zwangere werknemer tijdens zwangerschapsverlof of bevallingsverlof instemmen met ontslag?

Dit mag alleen als het ontslag een andere reden heeft dan een bedrijfseconomische reden. Denk bijvoorbeeld aan een verschil van inzicht. Echter is het vanuit de werknemer gezien zeer onverstandig om akkoord te gaan met een ontslag tijdens het zwangerschaps- en bevallingsverlof (denk aan onvoorziene complicaties tijdens de bevalling). Daarom adviseren wij om na het verlof met elkaar om de tafel te gaan zitten. De werknemer is op dat moment (gedeeltelijk) hersteld van de zwangerschap en kan met een frisse blik naar het mogelijke ontslag kijken.

Mag er worden ingestemd met ontslag tijdens zwangerschapsgerelateerde ziekte?

Tijdens zwangerschapsgerelateerde ziekte mag er nooit een ontslag plaatsvinden. Het gewone ontslagverbod wegens ziekte is dan van toepassing. Hier dient uitvoerig rekening mee te worden gehouden.

Zwanger en ontslag met bedrijfseconomische reden

Wanneer een onderdeel in de onderneming wordt beëindigd waarbij de zwangere uitsluitend of in hoofdzaak werkzaam is bij het desbetreffende onderdeel mag de zwangere werknemer worden ontslagen. Wel moet ze al 26 weken op deze arbeidsplaats werken, die komt te vervallen. Zit ze al in haar zwangerschapsverlof of in haar bevallingsverlof dan mag het uiteraard niet. 6 weken na het bevallingsverlof komt het opzegverbod te vervallen.  

Zwanger en ontslag met wederzijds goedvinden

Wanneer een verschil van inzicht is ontstaan, dan mag een zwangere werknemer meewerken aan een ontslag via een vaststellingsovereenkomst. Voor de werknemer kan het een opluchting zijn dat deze zich op de zwangerschap kan focussen in plaats van te discussiëren met de werkgever. 

Wanneer je merkt dat een zwangere werknemer niet op haar plaats zit en liever een ontslag zou willen, kan je hier het gesprek over aangaan. Overleg wel altijd eerst van tevoren met ons, zodat wij je kunnen adviseren over de toon van het gesprek en wanneer je het gesprek houdt. Daarnaast kunnen wij ook een goede vaststellingsovereenkomst opstellen, waarin de wensen van de zwangere werknemer al van tevoren zijn verwerkt. Zo merkt de zwangere werknemer dat jij echt wel het beste met haar voorhebt en zal zij eerder geneigd zijn om akkoord te gaan met de vaststellingsovereenkomst.

Zwanger en ontslag wegens reorganisatie

Wanneer een reorganisatie gepland staat mag je dit aankaarten bij de zwangere werknemer of zij hiervoor openstaat en mogelijk zelf al met ontslag zou willen. Hierbij is het uiteraard van belang dat de zwangere werknemer niet zwangerschapsgerelateerd ziek is. Mocht zij openstaan voor een ontslag wegens reorganisatie, is het van cruciaal belang dat dit eerst aan ons wordt voorgelegd. Als er fouten worden gemaakt in de vaststellingsovereenkomst of in de uitdienstdatum kan het gevolg zijn dat de zwangere werknemer geen uitkering kan krijgen van het UWV. Dit moet te allen tijde voorkomen worden.

Zwanger en ontslag op staande voet

Het is mogelijk om een ontslag op staande voet te geven. Als er een ernstige overtreding wordt begaan of fraude dan kan een zwangere werknemer gewoon, zoals elke andere werknemer, op staande voet ontslagen worden.

Samenvatting zwanger en ontslag

Er zijn dus veel verschillende regels waar je aan moet voldoen, wil je een zwangere werknemer mogen ontslaan. Het belangrijkste wat je moet onthouden is dat een tijdelijk contract van een zwangere nooit verlengd hoeft te worden als jij als werkgever dit niet wil. Daarnaast mag een werknemer tijdens zwangerschapsgerelateerde ziekte nooit worden ontslagen. En een zwangere die niet op haar plek zit kan en mag instemmen met een vaststellingsovereenkomst wegens verschil van inzicht. Het opzegverbod geldt vanaf het ingaan van het zwangerschapsverlof en 6 weken nadat het verlof is afgelopen. 

Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op voor meer advies. Ontslag is maatwerk en zeker bij zwangere werknemers is het van cruciaal belang om goed de casus door te nemen voordat besloten kan worden of er wel of geen ontslag mag plaatsvinden. Laat ons je helpen met het ontslag aan de voorkant zodat het sneller, beter en goedkoper rond is.

Linda & Willianne van Ontslaghulp voor werkgevers

Willianne & Linda

Een ontslag kan snel rond zijn met de juiste aanpak! Onze ervaring is dat hoe beter het ontslag aan de voorkant wordt aangepakt hoe sneller een ontslag voor beide partijen (vaak ook goedkoper) rond komt. En hier willen we je graag bij gaan helpen. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Het ontslag van een werknemer op de juiste manier afhandelen?

Zo kan je van je werknemer af zonder dossier | E-book Ontslaghulp voor Werkgevers

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.